Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Οι θυσίες που δεν έπιασαν τόπο…. Δεν αποδίδουν τα μέτρα – Έρχεται το ΔΝΤ;

Οι θυσίες που δεν έπιασαν τόπο…. Δεν αποδίδουν τα μέτρα – Έρχεται το ΔΝΤ;

-Οι εφορίες δεν πετυχαίνουν το στόχο για αύξηση των εσόδων
– Στα ύψη και σήμερα τα spreads, κοντά στις 400 μονάδες και πτώση στο ΧΑ
– Fitch και Moody’s κάνουν μαύρες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία
– Η Μέρκελ “σαμποτάρει” το πακέτο για προεκλογικούς λόγους

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας φαίνεται πως θολώνουν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για βοήθεια στην Ελλάδα και έτσι τα spreads ξαναπήραν την ανηφόρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση που βλέπει τα σκληρά μέτρα να μην αποδίδουν τελικά.

 

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μόνο τρεις από τις 67 εφορίες που υπάρχουν στην Αττική έχουν επιτύχει τους στόχους για αύξηση των εσόδων και οι αποκλίσεις φθάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 20%. 

Με τους στόχους λοιπόν να μην επιτυγχάνονται, τα spreads σήμερα πήραν την ανιούσα και έφθασαν στα 400 μονάδες βάσης για να καταλήξουν στις 387,5 μονάδες. Την ίδια ώρα, τοΧρηματιστήριο σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές χτύπησε κόκκινο και είχε απώλειες της τάξεως του 1,40%.

Μέσα στο αυτό το κλίμα ο οίκος αξιολόγησης Fitch δια στόματος του αναλυτή Κρίστοφερ Πράις ξεκαθαρίζει πως δεν αποκλείει νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και φαίνεται σίγουρος πως σε 15 ημέρες η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. 

Στο ίδιο μήκος κύματος με το οικονομικό επιτελείο που σήμερα έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και η Moody’ s που έκανε λόγους για σημαντικούς κινδύνους όσον αφορά στην εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας. 

Αλλά ακόμα και για τον ίδιο τον μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εκφράζονται επιφυλάξεις. Μία τέτοια εξέφρασε οδισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος ο οποίος δήλωσε πως το υψηλό κόστος του πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα σπιράλ θανάτου. 

Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποκλείουν την δυνατότητα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. 

Όλα αυτά συμβαίνουν και κάποιοι αποδίδουν τη νέα άνοδο των spreads στη Γερμανία και τη καγκελάριο Μέρκελ που φαίνεται πως σαμποτάρει το πακέτο στήριξης για προεκλογικούς λόγους.  Η απόφαση πάντως και της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα κοντεύει να αποτελέσει για την Μέρκελ το λόγο για μεγαλειώδη ήττα στις εκλογές στη Γερμανία και για αυτό δείχνει να σαμποτάρει μέχρι τουλάχιστον να περάσει η 9η Μαΐου που είναι και οι εκλογές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε