Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι χαμηλοί τζίροι «πνίγουν» την αγορά

Οι χαμηλοί τζίροι «πνίγουν» την αγορά

Οι τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις θα βοηθήσουν την ψυχολογία

Με τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, παρόλα αυτά η αγορά αναζητεί τάση, καθώς οι τζίροι παραμένουν αναιμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές παρακολουθούν αποστασιοποιημένοι τα τεκταινόμενα. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 1.484,13 μονάδες με αξία συναλλαγών μόλις στα 92εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος καθώς οι τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις δεν κατάφεραν να υπερκεράσουν τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας (-5,45%). 

Βεβαίως, αυτή η ανοδική κίνηση επηρεάζει θετικά την ψυχολογία που παραμένει όμως εύθραυστη. Από την άλλη οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται ξεκάθαρα πως παρά την αντίδραση από τα χαμηλά δώδεκα ετών της αγοράς είναι αδύναμες και δεν μπορεί η συνέχιση της ανόδου να στηριχθεί σε αυτές. Στο προσκήνιο όμως έχουν έρθει άλλες μετοχές όπως Coca Cola, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Μotor Oil που βοηθούν την αγορά. 

Οπως αναφέρει στην τελευταία της μελέτη η Εμπορική Τράπεζα, «η υποχώρηση χαμηλότερα της ισχυρής ζώνης στήριξης στις 1.480 – 1.460μ (χαμηλά Μαρτίου 2009 και 2003), απετέλεσε αρνητική έκπληξη. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το τεχνικό φίλτρο χρόνου δυο ημερών, θεωρούμε ότι μεσομακροπρόθεσμα δεν πρέπει να θεωρείται η στήριξη διασπασμένη, οπότε παραμένουν ζωντανές οι ελπίδες τερματισμού του πολύμηνου πτωτικού κύματος σε αυτή την περιοχή τιμών. 

Για να ισχυροποιηθεί η ανοδική αντίδραση πρέπει να ξεπερασθούν αρχικά οι 1.525μ (καθοδική γραμμή τάσης είκοσι συνεδριάσεων) και στη συνέχεια οι 1.575μ (προηγούμενη κορυφή τιμών), με αυξημένες συναλλαγές». 

Στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ που έκλεισε με κέρδη 4,62% καθώς οι πράκτορες ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τις τράπεζες με αποτέλεσμα η μετοχή της Εθνικής να κλείσει με άνοδο 2,11%, της Αlpha με 2,22% και της Eurobank με 3,68%. Απώλειες για ΟΤΕ (-1,61%) και ΔΕΗ (- 0,89%). Συνολικά 102 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν ενώ 148 παρέμειναν αμετάβλητες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε