Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Οικονομικός εισαγγελέας, φορολογική αστυνομία, “ράμπο” του ΣΔΟΕ ως και ιδιώτες ελεγκτές πέφτουν βγαίνουν στο δρόμο!

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Μετά από 18 μήνες έτοιμες οι εκθέσεις που «φωτογραφίζουν» τους ύποπτους για φοροδιαφυγή
– Ποιοι βρίσκονται στο «στόχαστρο» του υπ. Οικονομικών

Αν και η τρόϊκα, δηλαδή οι πιστωτές μας, θα προτιμούσαν να δουν τα αποτελέσματα του «πολέμου» που έχει κηρύξει η Κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής παρά να ακούσουν εκ νέου την ανακοίνωση στόχων, το υπουργείο Οικονομικών εξαγγέλλει ένα πλάνο που φιλοδοξεί να βάλει «βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο»:
Ελέγχους “πόθεν έσχες” για καλλιτέχνες, δικηγόρους, μεγαλογιατρούς, εργολάβους οικοδομών και εισοδηματίες θα προβλέπει το τριετές σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που ανακοινώνεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Έπειτα από δεκαοκτώ μήνες στην κυβέρνηση, στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου βρίσκονται πέντε καυτές εκθέσεις για το πού πρέπει να στραφούν οι έλεγχοι της Εφορίας.
Οι εκθέσεις αυτές “φωτογραφίζουν” ως υπόπτους μεγάλες επιχειρήσεις, μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες.
Όλο το σχέδιο θα βασίζεται στην συνεργασία των υπηρεσιών τεσσάρων υπουργείων: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης.
Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα εμπλακούν η φορολογική αστυνομία, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, ακόμα και ιδιώτες ελεγκτές που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις που παραδόθηκαν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στοχοποιούνται για έλεγχο:
–         1.700 φυσικά πρόσωπα που εκποίησαν μεγάλη ακίνητη περιουσία χωρίς να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν,
–         Tο “πόθεν έσχες” 150 φυσικών προσώπων    
–     Eπιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30 εκατ. ευρώ (1.137 συνολικά στον αριθμό).
Επίσης,   δρομολογούνται έλεγχοι σε φορολογούμενους που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις αλλά, όπως προέκυψε από διασταυρώσεις στοιχείων, δήλωναν εισοδήματα «φτώχειας».
Ήδη, στο μικροσκόπιο έχουν μπει 1.875 πρόσωπα των οποίων έχουν ανοίξει οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Στο στόχαστρο για τη συλλογή φόρων, θα βρεθούν επίσης:
–         ελεύθεροι επαγγελματίες (υδραυλικοί, δικηγόροι, εκμεταλλευτές μπαρ κλπ)
–         μεγαλοεργολάβοι οικοδομών,
–         ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων που δεν κατέβαλαν παλαιότερα τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
–         επιχειρηματίες που απέκρυψαν πέρυσι την επιχειρηματική αμοιβή.
Παράλληλα, στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες του Δημοσίου (με χρέη άνω των 200.000 ευρώ), τραγουδιστές, προμηθευτές κ.ά. που δηλώνουν ψίχουλα ενώ ζουν πλουσιοπάροχα.
Οι εκπρόσωποι της τρόϊκας που φτάνουν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα, ένα από τα πράγματα που θα εξετάσουν είναι το εάν το πρόγραμμα στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση για να περιορίσει την φοροδιαφυγή, μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.
Από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 7 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία και η τρόικα εγείρει πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε