Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Ολα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα φρουτάκια και την φοροδιαφυγή

 Aίρονται όλοι οι περιορισμοί για την άσκησή των κλειστών επαγγελμάτων.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

‘Οσον αφορά στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων αίρονται όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για την άσκηση τους.

Στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει οριζόντια διάταξη που θα εφαρμόζει ό,τι ορίζει το Σύνταγμα για ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος καταργώντας περιορισμούς, επί της αρχής, στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα μέσω Π.Δ. την επιβολή περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, η διατήρηση των υφιστάμενων περιορισμών:
* Αυξάνει το κόστος για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες
* Αποτρέπει και αποκλείει σε άτομα την άσκηση ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος, παρά το γεγονός ότι έχουν ή θα μπορούσαν να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα
* Περιορίζει τον ανταγωνισμό και την δυναμική ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων

Εκτιμάται οτι από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα μειωθούν οι τιμές στις παρεχόμενες υπηρεσίες γιατί θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός.
Θα μπαίνουν πιο εύκολα στην αγορά εργασίας οι νέοι και νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες.

ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ (ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ)

Ο παράνομος τζίρος ξεπερνάει αυτή την στιγμή τα 4 δις ευρω το χρόνο. Από αυτά το δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα!
Σήμερα, εκτιμάται ότι στη χώρα μας λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια).

Με το σχέδιο νόμου θα ανοίξει με ελεγχόμενο τρόπο η αγορά με στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Με αυτού του είδους τη λειτουργία μόνο για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).
Υπολογίζεται μάλιστα οτι μέσα σε 3 χρόνια θα εισπραχθεί πάνω από 1 δισ που αντιστοιχεί στο 1/3 της περικοπής μισθών και συντάξεων.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προτείνει τα εξής:

* Διενέργεια παιγνίων μετά από αδειοδότηση
* Ίδρυση «Επιτροπής Εποπτείας Παιγνίων», η οποία θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει και η οποία σταδιακά θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες όλων των υφιστάμενων εποπτικών αρχών.
* Ορισμός κανόνων υπεύθυνου παιχνιδιού για την προστασία των παικτών γενικά, των ανηλίκων ιδιαίτερα και της κοινωνίας γενικά (όπως ελάχιστο κόστος συμμετοχής στο παίγνιο ή στο στοίχημα περιορισμός της συμμετοχής ανηλίκων μόνο στα τεχνικά-ψυχαγωγικά παίγνια, ατομική κάρτα παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία και οι χρηματορροές, κανόνες απορρήτου για την προστασία των παικτών με εξαίρεση τις ελεγκτικές και φορολογικές αρχές, κυρώσεις για την παραβίαση των όρων συμμετοχής στην αγορά).
* Φορολόγηση με διοικητικά τέλη εκκίνησης και λειτουργίας, φόρος παιγνίου και στοιχήματος επί του κύκλου εργασιών, φόρος στα κέρδη των παικτών όπως από τα λαχεία.
* Ελεύθερη διάθεση τεχνικών-ψυχαγωγικών παιγνίων και διεξαγωγή τους μόνο σε αδειοδοτημένους χώρους.
* Κανόνες αδειοδότησης τυχερών παιγνίων ή στοιχήματος με παιγνιομηχανήματα
* Υποχρεώσεις φορέων με παιγνιομηχανήματα
* Κανόνες και περιορισμοί παροχής υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα
* Αναθεώρηση του πλαισίου για το ιπποδρομιακό στοίχημα
* Είσπραξη στη χώρα έσοδα από το διαδικτυακό στοίχημα, αντί για εταιρίες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους

ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Tι θα περιλαμβάνει:

* Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών. Ήδη προτάσεις για βελτίωση του κώδικα διοικητικής δικονομίας έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
* Φορολογική διαιτησία. Νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές που επιταχύνει την επίλυσή τους και αποσυμφορεί τα δικαστήρια.
* Προσαρμογή και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή
* Αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό και αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών
* Αναδιοργάνωση του συστήματος (και της διοίκησης) ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
* Σύνδεση με τον μόνιμο μηχανισμό και σταδιακή ενσωμάτωση του έργου της έκτακτης διοικητικής δομής με πέντε ομάδες δράσης που έχει δημιουργηθεί (φορολογικής μεταρρύθμισης, φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, επώνυμη και μεγάλη φοροδιαφυγή, ληξιπρόθεσμων οφειλών, απόδοσης παρακρατούμενων φόρων και φορολογικής συμμόρφωσης)
* Πλαίσιο για τη διαχείριση και την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
* Κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, ταχύτητα και πάταξη της διαφθοράς
* Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
* Αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό – αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε