Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Όλι Ρεν: «Αν θέλετε βοήθεια, ψηφίστε τα ΟΛΑ πριν τις 30 του μηνός»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ακόμη ένα τελεσίγραφο από την Ευρώπη και αυτή τη φορά από τον Όλι Ρεν, που μας είπε να πάρουμε μέτρα και να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις πριν το τέλος του μήνα αλλιώς…

«Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις πριν από το τέλος του μήνα, αν θέλει να βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους», επανέλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Περιμένω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επαναλάβει το μήνυμα του Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η υιοθέτηση της στρατηγικής του προϋπολογισμού σε μεσοπρόθεσμη βάση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από το τέλος του Ιουνίου”, είπε ο Όλι Ρεν κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Κόμματος των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, “η προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της, ώστε και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να την βοηθήσουν”.

Ο Ρεν τάχθηκε επίσης υπέρ μιας “διακομματικής συναίνεσης στην Ελλάδα”, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση αρνείται να υποστηρίξει το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης. “Αυτό λειτούργησε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στην Ελλάδα;” διερωτήθηκε.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται σε μια λύση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας (τράπεζες, ασφάλειες, αμοιβαία κεφάλαια) σε εθελοντική βάση.

Η ιδέα είναι ότι οι πιστωτές, σε εθελοντική βάση, μπορούν να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα όταν αυτά που έχουν στην κατοχή τους θα φθάσουν στη λήξη τους, μια ενέργεια που ονομάζεται “rollover”.

“Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα αποφευχθεί ένα πιστωτικό επεισόδιο”, μια μορφή πτώχευσης η οποία όμως θα τιμωρηθεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης, δήλωσε ο Ρεν.

Οι εργασίες για το θέμα αυτό διεξάγονται “σε αποκεντρωμένη βάση” από τα υπουργεία Οικονομικών των διάφορων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ξεκινήσει “συζητήσεις” με “τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (…) για το ενδεχόμενο μιας επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους (roll-over), εξ ολοκλήρου σε εθελοντική βάση”, διευκρίνισε.

“Αναμένουμε τα αποτελέσματα διότι είναι προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας”, σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάγωσε ο κόσμος από τα εξοντωτικά μέτρα: Πέφτει το αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ – 10% φόρος στα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ

Τι ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τους ιδιώτες

Βενιζέλος προς Τράπεζες: Κρατήστε τα ομόλογα που λήγουν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε