Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ολι Ρεν: Αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα θα παραλύσει όλος ο κόσμος

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να παραλύσει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

 και να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση, όπως έγινε και στην περίπτωση της Lehman Briothers το 2008, προειδοποίησε σήμερα ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Οι αμερικανικές αρχές ελάχιστα γνώριζαν το Σεπτέμβριο του 2008 για το τι θα επακολουθούσε μετά την πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers», ανέφερε ο Ρεν στο φινλανδικό περιοδικό Suomen Kuvalehti, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την επικύρωση της απόφασης στήριξης της Ελλάδας.

«Ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «παρέλυσε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του 1930». Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, οι συνέπειες από μια πτώχευση της Ελλάδας «θα είναι αντίστοιχες, αν όχι χειρότερες».

Ωστόσο η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται σε μια οικονομική συγκυρία όπου τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τις χώρες της ευρωζώνης, όπως άλλωστε και οι φωνές κατά της γερμανικής πολιτικής στην «ελληνική κρίση», συνεπεία της οποίας τα μεν επιτόκια δανεισμού χωρών όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ιταλία πήραν την ανηφόρα, οι δε τιμές του ευρώ και των μετοχών την κατηφόρα.

Η νευρικότητα των αγορών και οι φόβοι τους ότι σταδιακώς η ελληνική κρίση θα εξαπλωθεί όχι μόνο στη Νότια Ευρώπη αλλά και στην Ιρλανδία και στη Βρετανία εντείνονται διαρκώς, με τη γερμανική πλευρά να επιμένει ότι η υιοθέτηση από τις χώρες αυτές μέτρων αναλόγων προς αυτά που έλαβε η Ελλάδα επείγει. Και αυτό διότι, όπως αναμφιβόλως έδειξε στην ελληνική κρίση, το Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένο στην παρούσα φάση να συναινέσει στη δημιουργία ενός κοινοτικού μηχανισμού αρωγής προς τις χώρες με μεγάλα χρέη.

 

Η γερμανική ακαμψία έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη, όχι όμως από τις κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ που γνωρίζουν ότι δεν έχουν κανένα μέσον να πιέσουν τη γερμανική πλευρά «να βάλει το χέρι στην τσέπη». Ωστόσο σημαίνουσες ευρωπαϊκές προσωπικότητες όπως οι πρώην πρόεδροι της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κκ. Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν και Ζακ Ντελόρ καθώς και ο επίτροπος για τα οικονομικά κατά την περίοδο της δημιουργίας του ευρώ κ. Υβ Τιμπό ντε Σιλγκί ένωσαν τις τελευταίες ημέρες τις φωνές τους με τους επικριτές της πολιτικής Μέρκελ καταλογίζοντάς της ότι ως «πυρομανής πυροσβέστης» άφησε τη φωτιά που άναψε στην Ελλάδα να φουντώσει και τον κίνδυνο να γίνει στο σύνολό της ζώνη του ευρώ παρανάλωμα να θεριέψει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τηλεδιάσκεψη των G7 γιά την ελληνική κρίση

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε