Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ολιγοήμερη στάση πληρωμών ή λογιστικά τρικ για να καλύψουν την μαύρη τρύπα των εσόδων

Ολιγοήμερη στάση πληρωμών ή λογιστικά τρικ για να καλύψουν την μαύρη τρύπα των εσόδων

– Η εγκύκλιος του κ. Καπελέρη αφορά όλες τις εφορίες της χώρας
– Ζητά μετάθεση των πληρωμών για δαπάνες και επιστροφές φόρων μετά την 1η Αυγούστου
– Η Ν.Δ. ζητά εξηγήσεις και καταγγέλλει λογιστικές αλχημείες
– Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μιλούν στο NewsIt και αναφέρουν πως πρόκειται για λογιστική τακτοποίηση

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η εγκύκλιος από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη προς τους προϊστάμενους όλων των εφοριών, με την οποία στην ουσία ζητά παύση πληρωμών από τις εφορίες για λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ζητάτει από τις εφορίες το εξής:

“Όλες οι πληρωμές που διενεργούνται από τις υπηρεσίες που προΐσταστε (δαπάνες, μισθοδοσία, επιστροφές φόρων) που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουλίου 2011 να γίνουν μετά την 1η Αυγούστου 2011.

Εγκύκλιος του κ. Καπελέρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αναφορά για 30 και 31 Ιουλίου καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο.

Αυτή ακριβώς εγκύκλιο αφήνει έκθετο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ο λόγος για τον οποίο ο κ. Καπελέρης ζητά κάτι τέτοιο, που στην ουσία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ολιγοήμερη στάση πληρωμών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ήρθαν σε επικοινωνία με το NewsIt και υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί απλά μία λογιστική τακτοποίηση και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ούτε για στάση πληρωμών ούτε για λογιστικές αλχημείες.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Βρούτσης με δηλώσεις του δίνει μία άλλη διάσταση στους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή την εγκύκλιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Bρούτσης, “η πρωτοφανής οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, που εστάλη σήμερα προς τις ΔΟΥ όλης της χώρας, σχετικά με την αναστολή όλων των πληρωμών μισθοδοσίας και επιστροφής φόρων, προκαλεί έκπληξη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια από τις γνωστές λογιστικές αλχημείες που επιχειρεί η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει διαφορετική εικόνα τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στις δαπάνες του μηνός Ιουλίου.
Η ενέργεια αυτή, δεν έχει προηγούμενο. Αφήνει έκθετο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλούμε να δώσει άμεσα εξηγήσεις».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε