weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου, Νταλάρα, Βενιζέλου για το κούρεμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπαδήμου, Νταλάρα, Βενιζέλου για το κούρεμα

Παρά τις προβλέψεις για αλλαγή στάσης του ΔΝΤ όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου δεν είναι αρκετή.

Θεωρείται ξεπερασμένη και η επικεφαλής φαίνεται πως το έθεσε ξεκάθαρα στην Α. Μέρκελ και τον Ν. Σαρκοζί.

Τι ζήτησε η Κ. Λαγκαρντ; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ζητά πλέον μεγαλύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ αλλά και μεγαλύτερο κούρεμα, ταυτόχρονα, το ένα μόνο από τα δύο δεν αρκεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φ. Σαχινίδης, δηλώσεις του οποίου μεταδίδει το Reuters :»Aν το ποσοστό της συμμετοχής δεν είναι, επί παραδείγματι 100%, τότε η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση από μέρους των εταίρων».

Απέναντι σε αυτό, ειδικά η Γερμανική πλευρά με βάση την έως τώρα στάση της φαίνεται να συμφωνεί με το επιπλέον “κούρεμα” φαίνεται όμως να διαφωνεί κάθετα με περαιτέρω αύξηση των δανείων προς την Ελλάδα.

Στον αντίποδα οι Γάλλοι πιο εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος θα προτιμούσαν μόνο μεγαλύτερο δάνειο και όχι μεγαλύτερο “κούρεμα”

Μεταξύ των τριών δανειστών δηλαδή υπάρχουν τρεις διαφορετικές γνώμες.
Και όλα αυτά ενώ από σήμερα πατάει πόδι στην Αθήνα ο επικεφαλής του IIF Τ.Νταλάρα για να διαπραγματευτεί το τελικό σχέδιο του κουρέματος με τους Λ.Παπαδήμο και Ε.Βενιζέλο.

Όλα δείχνουν ότι η παρούσα φάση δεν είναι παρά μεταβατική. “Παίζονται καθυστερήσεις” Η νέα δανειακή σύμβαση “τρέχει” παράλληλα με το “κούρεμα” στο 50%, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι προσωρινή, όπως αποδείχθηκε και εκείνη του Ιουλίου.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη η φόρμουλα μεταξύ των τριών μεγάλων “παικτών”.

Δεδομένο είναι ότι συμφωνούν πως ούτε η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου είναι επαρκής. Το τι πρέπει να γίνει μένει να αποφασιστεί.

Δεδομένο είναι ότι ξεκινούν ήδη οι πιέσεις προς την Ελλάδα για νέα μέτρα, ώστε να στηριχθεί με νέα μεγαλύτερα δάνεια.
Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρες αφού διαρρέει για μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ ώστε αυτές να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.

Ταυτόχρονα όμως τα hedge funds ουσιαστικά στοιχηματίζουν πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ως το Μάρτιο.

Θεωρούν δηλαδή ότι οι Ευρωπαίοι σίγουρα θα δανείσουν την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να καλύψει τα 14,5 δισ των ομολόγων που λήγουν τότε και από τα οποία τα hedge funds θα έχουν μεγάλα κέρδη.

Ουσιαστικά οι κερδοσκόποι έχουν στα χέρια τους περίπου 80 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν θέλουν να “πειραχτούν” από το “κούρεμα” του χρέους.

Όλο αυτό το παιχνίδι βάζει ένα χρονοδιάγραμμα ως το καλοκαίρι, καθώς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει, ως το Μάρτιο να διασφαλίσουν τα δάνεια προς την Ελλάδα και ύστερα για να μην διαιωνιστεί η κατάσταση αυτή μέσω νέου κουρέματος και δανείου να δώσουν λύση.

Αν βέβαια αυτή τη φορά και δυόμιση χρόνια μετά τα καταφέρουν και την ώρα που ομολογούν ότι το πραγματικό, το ουσιαστικό πρόβλημα είναι οι μεγάλες οικονομίες που μπήκαν στην κρίση όπως η Ιταλία.

Μέσα σε όλα αυτά αν υπάρχει ένα… καλό, είναι το γεγονός ότι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα χέρια τους περί τα 200 δισ ευρώ του ελληνικού χρέους και οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για πραγματική λύση και φυσικά για αποφυγή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι μεγάλες, όσο ο καιρός περνάει όμως η ροή χρέους προς τα hedge funds μεγαλώνει και άρα μεγαλώνει το κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: “Η βοήθεια προς την Ελλάδα, πρέπει να αυξηθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια”!

Τώρα τρέχουν να μας σώσουν

#TAGS MM