Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ομοβροντία του διεθνούς Τύπου για την οικονομία

“Η υποβάθμιση από τον Fitch δεν ήταν έκπληξη, αλλά προκάλεσε σοκ”…
 
 
 
 
αναφέρουν σήμερα οι Financial Times, που πάντως εκτιμούν ότι η κατάσταση “για την ώρα παραμένει ένα δράμα, αλλά όχι μια τραγωδία”.
 
“Τα spread της Ελλάδας είναι τώρα μεγαλύτερα από αυτά της Τουρκίας, μιας χώρας που δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει στην ευρωζώνη”, αναφέρουν οι New York Times.
 
“Θα μπορούσε να είναι χειρότερα; Στην Ελλάδα είναι” τιτλοφορείται σχετικό άρθρο των βρετανικών Times που αναφέρεται στην σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. «Τα προβλήματα με το χρέος μας (της Βρετανίας) φαίνονται ελάχιστα όταν τα συγκρίνει κανείς με της Ελλάδας, που υποβαθμίστηκε χθες από την Fitch σε ΒΒΒ+, μία βαθμολογία που φλερτάρει λίγο πάνω από το επίπεδο “junk”… Η Αθήνα δεν αναμένεται να αθετήσει επισήμως τις δανειακές της υποχρεώσεις: οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα επέτρεπαν τέτοια ταπείνωση σε μία χώρα μέλος. Ωστόσο, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση να μειώσει τις δαπάνες και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της».
 
Η επίσης βρετανική Daily Telegraph επισημαίνει πάντως ότι «οι φόβοι σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας καθησυχάστηκαν κάπως με τα σχόλια του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, που είπε ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν μία χώρα να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα».
 
Κριτική στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ασκεί στο σημερινό της φύλλο η γαλλική Le Monde «Η έλλειψη αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων εξηγεί την κρίση εμπιστοσύνης σχετικά με ένα χρέος που δεν μπορεί να “σηκώσει το κράτος”. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι καθόλου πειστική όταν ανακοινώνει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 9% του ΑΕΠ, καθώς δεν προτείνει δραστικά μέτρα».
 

Για την Le Figaro, η “διάγνωση” είναι ότι η εκρηκτική κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει τις απαιτούμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις. «Όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε αρχίσει να προκαλεί ανησυχία, ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Γερμανία να αφήσει μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να καταρρεύσει. Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει από τότε. Τον Πέερ Στάινμπρουκ αντικατέστησε ένας φιλελεύθερος υπουργός και η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερέψει δραματικά” αναφέρει η εφημερίδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε