Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ομπάμα: “Η αμερικανική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ”

Η κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει “πραγματικές” συνέπειες για τις ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

εκτιμώντας ότι επείγει όσο ποτέ άλλοτε να εγκρίνει το Κογκρέσο το σχέδιό του, ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα ένα ηλεκτροσόκ. Τα προβλήματα που βιώνει σήμερα η Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας, σε μια περίοδο που είναι ήδη ευπαθής”, είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο.

Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα μπορούσε να δώσει στην αμερικανική οικονομία το “ταρακούνημα” που χρειάζεται και ζήτησε να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο. “Δεν πρόκειται για παιχνίδι. Δεν είναι η ώρα για τα συνήθη πολιτικά αδιέξοδα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νόμος αυτός θα προστάτευε την αμερικανική οικονομία στην περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη χειροτερεύσει. “Θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα ξαναβάλει ανθρώπους στη δουλειά”, πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο αυτό, που ήδη χαρακτηρίζεται “νεκρό” από τους Ρεπουμπλικάνους, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το Κογκρέσο. Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις στις υποδομές και μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Ο Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα του θα οδηγήσουν στη δημιουργία 1,9 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και θα μειώσουν την ανεργία στο 8,1% από 9,1% σήμερα.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί διαφωνούν κυρίως για το θέμα της χρηματοδότησης του σχεδίου που θα προέλθει, σε μεγάλο μέρος, από την αύξηση των φόρων των πλουσίων και την περικοπή των φοροαπαλλαγών.

Ο Ομπάμα δήλωσε πάντως ότι “δεν έχει πρόβλημα” με τη συζήτηση που γίνεται στο Κογκρέσο για το θέμα της επιβολής πρόσθετων φόρων στους εκατομμυριούχους ώστε να συγκεντρωθούν πόροι για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους απάντησε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πάντα “ανοιχτή” σε διάφορους τρόπους χρηματοδότησης του σχεδίου. “Δεν έχω πρόβλημα με την προσέγγιση του Κογκρέσου στο θέμα. Για να διαχειριστούμε το νομοσχέδιο περί θέσεων εργασίας θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό κώδικα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα κλείσουμε τις τρύπες”, πρόσθεσε.

Κατόπιν παράκλησης του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί ανέβαλαν σήμερα για μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012 την εφαρμογή του προτεινόμενου φόρου στους εκατομμυριούχους. Ταυτόχρονα όμως αύξησαν τον πρόσθετο φόρο στο εισόδημα των εκατομμυριούχων από το 5% στο 5,6%, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος. Η αναθεωρημένη μορφή του προτεινόμενου φόρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013 αντί για την 1η Ιανουαρίου 2012.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ριντ, ανακοίνωσε την πρόταση περί της επιβολής φόρου στους πλούσιους την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι το θέμα θα αρχίσει να συζητείται την επόμενη εβδομάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε