Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

ΟΟΣΑ: «Χτίστε» τείχος προστασίας ενός τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη!

Φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση και αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου στήριξης τουλάχιστον κατά 50% ζητά από την ευρωζώνη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μπορεί οι αγορές να έχουν… ηρεμήσει, σε σχέση με πέρυσι, αλλά η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν αδύναμες, τα επίπεδα του χρέους εξακολουθούν να αυξάνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι απέχουν πολύ από το να έχουν εξασφαλιστεί.

Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν, θεωρεί ο Οργανισμός και κάλεσε τους 17 να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη! Γι’ αυτό και κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το τείχος προστασίας της κατά της κρίσης του χρέους με τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων κρατών-μελών. Υπολογίζεται ότι το ποσό που χρειάζεται ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο διπλάσιο από το σημερινό.

«Περαιτέρω ενίσχυση των τειχών προστασίας μας θα αποφασισθεί την Παρασκευή από το Eurogroup», δήλωσε αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ευρωζώνη.

«Η εμπιστοσύνη της αγοράς στο κρατικό χρέος στην περιοχή του ευρώ είναι εύθραυστη», αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, σημειώνοντας ότι η προοπτική για την ανάπτυξη είναι ασυνήθιστα αβέβαιη και εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από την επίλυση της κρίσης χρέους.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επίσης ανάπτυξη 0,2% στην ευρωζώνη το 2012, την ώρα που το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν συρρίκνωση.

«Για να εκτονωθούν οι εντάσεις στις αγορές, οι χρηματοδοτήσεις του τείχους προστασίας πρέπει να είναι επαρκείς για να μπορέσει να αντέξει σε κάθε μελλοντική ζήτηση χρηματοπιστωτικής βοήθειας», υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, προσωρινό) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, να μπορούν «να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των πιο ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης (δηλαδή ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ως το 2014) και τις συμβολές στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Η ιδέα είναι να πεισθούν οι αγορές, «έστω κι αν δεν είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθούν ποτέ χρηματοδοτήσεις τέτοιας έκτασης», υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος είχε καλέσει πρόσφατα την ευρωζώνη «να οικοδομήσει τη μητέρα όλων των τειχών προστασίας για να γυρίσει οριστικά τη σελίδα της κρίσης του χρέους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε