Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οριστικά σε όμιλο Olayan και Σπ. Θεοδωρόπουλο περνά η Chipita

Οριστικά σε όμιλο Olayan και Σπ. Θεοδωρόπουλο περνά η Chipita

Στα 730 εκατ. ευρώ το τίμημα.

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την πώληση του 100% του κλάδου αρτοσκευασμάτων και ζαχαρωδών της Vivartia, ο οποίος θα αποσχισθεί και θα εισφερθεί σε νέα εταιρεία με την ονομασία Chipita, σε κοινοπραξία επενδυτών της οποίας ηγούνται ο όμιλος Olayan και ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia, έναντι συνολικού τιμήματος 730 εκατ. ευρώ από τα οποία 327 εκατ. ευρώ είναι δανειακές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η νέα εταιρεία. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2010 αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νομικής απόσχισης του κλάδου από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vivartia. 

Επιπλέον για διάστημα 4 ετών η MIG και η Vivartia διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς ποσοστού έως το 30% της Chipita στην σημερινή τιμή πώλησης αυξημένη κατά 10% τον πρώτο χρόνο και 5% για κάθε επόμενο έτος. Επίσης, για διάστημα πέντε ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η MIG και η Vivartia δικαιούνται να πάρουν το 30% της υπεραξίας από ενδεχόμενη πώληση της Nonni’s, θυγατρικής της Chipita στις ΗΠΑ. 

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το τίμημα ανταποκρίνεται σε πολλαπλασιαστή 12,6 επί του EBITDA 2009, που είναι υψηλότερος από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς καθώς και από ανάλογους πολλαπλασιαστές σε συγκρίσιμες συναλλαγές. 

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η συναλλαγή θα έχει πολύ σημαντική θετική επίπτωση στους ισολογισμούς τόσο της Vivartia όσο και της MIG. Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης το καθαρό χρέος της Vivartia θα μειωθεί από 891 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, σε 293 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 598 εκατ. ευρώ. Από αυτά οφειλές ύψους 327 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αναληφθούν από την Chipita ενώ η υπόλοιπη μείωση δανειακών υποχρεώσεων θα πραγματοποιηθεί με την χρήση του τιμήματος. Επιπλέον, η Vivartia θα διατηρήσει σημαντική ρευστότητα που αναμένεται να χρησιμοποιήσει για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπολοίπων δραστηριοτήτων της. Τέλος, εκτιμάται ότι από την μεταβίβαση θα προκύψει μείωση δαπανών που σχετίζονται με αποπληρωμές τόκων τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας την προοπτική κερδοφορίας τόσο της Vivartia όσο και της MIG στο μέλλον. 

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Vivartia που ανασχηματίσθηκε άμεσα ο κ. Αν. Βγενόπουλος ανέλαβε την θέση του προέδρου και ο κ. Δ. Μαλαματίνας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο κ.Μαλαματίνας, MIG δήλωσε: 

«Πιστεύουμε ότι η μεταβίβαση δίνει την ευκαιρία στη Vivartia να περιορίσει τις υποχρεώσεις από τις δραστηριότητές της σε μια δύσκολη περίοδο της οικονομίας ενώ επιτρέπει στην MIG να ολοκληρώσει μια σημαντική πώληση σε ελκυστική αποτίμηση παρά την τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και τις αγορές. Η μεταβίβαση αυτή θα ενισχύσει την ρευστότητά μας, και παράλληλα θα μειώσει την έκθεση μας στους κινδύνους των οικονομικών εξελίξεων ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από μελλοντική κερδοφορία της Chipita στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Με την κίνηση αυτή ολοκληρώνουμε τις προγραμματισμένες στρατηγικές μας κινήσεις για τις υφιστάμενες επενδύσεις μας και λόγω της μεγάλης κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητάς μας μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε κυρίως στην αξιοποίηση νέων επενδυτικών ευκαιριών λαμβάνοντας υπ΄οψιν και τους υφιστάμενους κινδύνους για την Ελληνική Οικονομία.» 

Εξάλλου ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την MIG και προσωπικά τον πρόεδρό της κ. Ανδρέα Βγενόπουλο για την άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα. Η συμφωνία που επετεύχθη αφήνει την VIVARTIA, την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, σε ηγετική θέση με μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και μικρές υποχρεώσεις και με τη δύναμη να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα οι δρόμοι της MIG και εμού θα ξανασυναντηθούν μέσα από μετοχικές ή μη συνεργασίες.» 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε