Τρίτη, 7 Μαΐ
23oC Αθήνα

ΟΣΕ: Στόχος του σχεδίου εξυγίανσης η πάταξη της σπατάλης

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το όργιο σπατάλης που έφερε τον ΟΣΕ στη σημερινή κατάσταση θέλει να πατάξει η κυβέρνηση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είναι ήδη έτοιμο.

Το σχέδιο εξυγίανσης του υπερχρεωμένου ΟΣΕ είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει για να πάρει το δρόμο για τη Βουλή είναι ντο «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου και ο διάλογος, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, με τους εργαζόμενους.

Το τι θα προβλέπει είναι λίγο ως πολύ γνωστό: μείωση προσωπικού, αυξήσεις εισιτηρίων, περικοπές δρομολογίων και αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Ο Σεπτέβρης αναμένεται «καυτός» καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ απειλούν ήδη με απεργίες.

Περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι, στην πλειοψηφία τους μεγαλύτερης ηλικίας, αναμένεται να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό. Οι κρίσεις θα γίνονται από τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών του ΟΣΕ. Όσοι δεν ακολουθήσουν την εθελούσια έξοδο και δε συνταξιοδοτηθούν, θα μεταταχθούν καθώς η κυβέρνηση δε θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από την τρόικα.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρεών θα αναλάβει το Δημόσιο, με αντάλλαγμα την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού.

Στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να πατάξει τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και τα οποία έφεραν τον Οργανισμό στη σημερινή του κατάσταση. Τα στοιχεία για το όργιο σπατάλης είναι ενδεικτικά. Ανώτερα στελέχη της επιχείρησης, αν και δε δικαιούνταν δευτερεύουσες απολαβές, έπαιρναν κανονικά ρεπό και επιδόματα, ενώ πάγια τακτική ήταν και η πληρωμή πλαστών υπερωριών.

Εξάλλου, εισιτήρια από μπλοκ ελευθέρας βρέθηκαν να έχουν βγει στην αγορά χωρίς τα έσοδα να καταλήγουν στα ταμεία του Οργανισμού, εν αγνοία των διοικούντων μισθώνονταν παράνομα οι αποθήκες του ΟΣΕ, ενώ διευθυντικά στελέχη χρέωναν υπέρογκα ποσά για καύσιμα στα υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης
Απολύσεις εργαζομένων και αυξήσεις εισιτηρίων έως και 60% φέρνει η επόμενη μέρα στον ΟΣΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε