weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

ΟΤΕ – Ετσι θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας

ΟΤΕ – Ετσι θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας

Η διοίκηση θα ξεκινήσει εντός διμήνου ή τριμήνου συνομιλίες με τους εργαζομένους με στόχο την περικοπή επιδομάτων και ωριμάνσεων, είπε ο Τσαμάζ. Η εταιρία προτίθεται, ωστόσο, να σεβαστεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που συμφώνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που συνήψε.

«Έχουμε τη συμφωνία με την Ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο. Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων», είπε ο Τσαμάζ.
Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν να περικοπεί το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας περισσότερο από τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι.
«(Το 160 εκατ. ευρώ) θα ενισχυθεί… με βάση τον καινούριο νόμο, η μονιμότητα στον ΟΤΕ έχει αρθεί, οπότε συμφέρει το συνδικάτο να διατηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε για τα επόμενα τρία χρόνια και να συμφωνήσουμε από κοινού σε περαιτέρω μειώσεις. Αυτό θα αφορά σε διάφορα επιδόματα και ωριμάνσεις», είπε ο Τσαμάζ.
Στόχος του ομίλου είναι να περικόψει το εργασιακό κόστος στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σε βάθος τριετίας-τετραετίας, στο 22-23% των εσόδων, από το 35% που βρίσκεται τώρα.
Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της τριετούς συλλογικής σύμβασης, της φυσιολογικής μείωσης του προσωπικού (natural attrition). Σύμφωνα με τον Τσαμάζ, οργανισμός σχεδιάζει ακόμα και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και ότι θα δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ αντλεί περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων του από την κινητή και σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, όπου υφίσταται ραγδαία πτώση των εσόδων του καθώς ολοένα και περισσότεροι πελάτες του στρέφονται σε φθηνότερους εναλλακτικούς παρόχους.
Ο ΟΤΕ χάνει κάθε τετράμηνο περίπου 100.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, γεγονός που αποδίδει περισσότερο στις πολιτικές του ρυθμιστή (ΕΕΤΤ) παρά στην οικονομική κρίση.
«Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι η οικονομική κρίση… αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής του ΟΤΕ κυμαίνονται σε επίπεδα 50% υψηλότερα από αυτές των ανταγωνιστών, σε σύγκριση με επίπεδο 10-15% μεταξύ ηγετών αγοράς και εναλλακτικών στην Ευρώπη.
Εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει τα νέα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο οργανισμός θα καταφέρει να μειώσει τις τιμές του κατά 20-25%, κάτι που θα του επιτρέψει να περιορίσει τις απώλειες πελατών και την πτώση εσόδων. Η εταιρία αναμένει πτώση εσόδων γύρω στο 8- 9% φέτος.
«Εάν μας εγκρίνουν τα πακέτα, πιστεύω ότι θα πάμε με καλύτερους ρυθμούς», είπε ο Τσαμάζ.
Ο ΟΤΕ επανέλαβε ότι παγώνει τα σχέδιά του για την προσφορά γρήγορου ίντερνετ (VDSL) έως ότου λάβει τιμές λιανικής από τον ρυθμιστή. «Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται».

ΠΩΛΗΣΗ HELLAS SAT

Ο ΟΤΕ έχει ζητήσει έγκριση από την κυβέρνηση να πουλήσει το δορυφόρο Hellas Sat, την επόμενη πώληση που σχεδιάζει στα πλαίσια των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους του 2012 και 2013.
«Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώληση του Hellas Sat… η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση», είπε ο Τσαμάζ. Το 2012 λήγουν τραπεζικά δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ. Το 2013 λήγουν δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δις ευρώ.
Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει μέρισμα φέτος. Ερωτώμενος εάν θα γίνει το ίδιο και του χρόνου, για τα κέρδη της χρήσης του 2012, ο Τσαμάζ είπε: «Oι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αποπληρωμές δανείων που έχει απέναντί της η εταιρία δεν της επιτρέπουν πολιτικές μερισμάτων».
Ο ΟΤΕ ήδη πούλησε το Δεκέμβριο το ποσοστό 20% που του ανήκε στη σερβική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telekom Srbija, έναντι 400 εκατ. ευρώ. Ο Τσαμάζ δεν απέκλεισε και την πώληση άλλων θυγατρικών εκτός Ελλάδας, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο για να εξυπηρετηθεί ή να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της εταιρίας.
«Για να κλείσει ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης, η διοίκηση, ιδανικά δεν θα ήθελε να λάβει μέτρα που θα σήμαιναν π.χ. μείωση επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσουμε στην πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου του εξωτερικού για να εξασφαλίσουμε και το κλείσιμο του κενού, αλλά και τη συνέχιση των επενδύσεων στις υποδομές της Ελλάδας, κυρίως σε οπτική ίνα και LTE.»

#TAGS MM