Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Όχι “κούρεμα” του ελληνικού χρέους αλλά επιμήκυνση

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών απέφυγε να χρησιμοποιήσει την λέξη haircut δηλαδή κούρεμα για το ελληνικό χρέος και επιμένει στον όρο…επιμήκυνση!

«Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας εξαρτάται από το αν η ίδια θα τηρήσει το λόγο της. Προς το παρόν τα πηγαίνει καλά» δηλώνει μεταξύ άλλων στη εκτενή της συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι γερμανοί δημοσιογράφοι επεσήμαναν στη γαλλίδα αξιωματούχο ότι ακόμα και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα της Ελλάδας, το χρέος της θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Η ίδια απαντά ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επανέλθει «εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Σε ερώτημα σχετικά με τις υπό συζήτηση λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και των υπολοίπων υπερχρεωμένων οικονομιών, η γαλλίδα υπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «haircut» («κούρεμα»). «Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Προτιμώ να μιλώ με συγκεκριμένους όρους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό που συζητούμε είναι η επιμήκυνση (της αποπληρωμής) του χρέους. Αυτό θα εξαρτηθεί από το βαθμό ανάμειξης των ιδιωτών επενδυτών». Όπως διευκρινίζει «όλες οι εναλλακτικές» που εξετάζονται εξαρτώνται από το ποσοστό του χρέους που θα δεχτούν να διαγράψουν οι επενδυτές.

Επισημαίνεται ακόμα η αναγκαιότητα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς πιθανή παραίτηση των πιστωτών από μέρος των δανείων προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένες τράπεζες σε κατάρρευση. «Στην πραγματικότητα τα τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών δεν ήταν αξιόπιστα. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ενόψει των νέων τεστ είναι ότι όχι μόνο οι τράπεζες αλλά και εμείς οι Ευρωπαίοι υποβαλλόμαστε σε αυτά τα τεστ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την έκδοση ευρωομολόγων, η γαλλίδα υπουργός εκτιμά ότι είναι πρόωρο να γίνεται αυτή η συζήτηση συστήνοντας εμμέσως «ψυχραιμία» στον προεδρεύοντα της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ας ηρεμήσουμε! Δεν πρέπει να βάζουμε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Κατά τη γνώμη μου οι τέσσερις προτεραιότητες (στην ευρωζώνη) είναι η σταθερότητα, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και ο εναρμονισμός της οικονομικής πολιτικής. Αν κάνουμε βήματα προόδου σε αυτούς τους τομείς, τότε μπορούμε να συζητήσουμε το επόμενο βήμα, την έκδοση ευρωομολόγου» αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι συντάκτες του «Spiegel» ρώτησαν επίσης αν το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας «είναι πολύ γερμανικό» καθώς όλες οι προτάσεις (συνταγματική κατοχύρωση περιορισμού ελλείμματος, μισθολογικές παρεμβάσεις, αύξηση ορίου συνταξιοδότησης) αποτελούν στην ουσία το μοντέλο που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Δεν πρόκειται να γίνουν όλες οι χώρες Γερμανία ή Γαλλία. Αυτό που ζητάμε από κάθε χώρα είναι να αναρωτηθεί σοβαρά τι μπορεί να διδαχθεί από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Για παράδειγμα η Γερμανία αποτελεί αυτή στη στιγμή την πλέον ανταγωνιστική οικονομία της ευρωζώνης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισης για τις προσπάθειες όλων μας».

Ωστόσο η γαλλίδα υπουργός εκτιμά ότι η σύνδεση μισθών και πληθωρισμού δεν ωφελεί τον ανταγωνισμό ενώ επισημαίνει ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης «είναι απλά μαθηματικά» εφόσον βαδίζει αναλογικά προς το προσδόκιμο ζωής.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε