Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

“Όχι σε νέους φόρους, ναι στο βαθύ μαχαίρι στις δαπάνες”

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οχι στην επιβολή νέων φόρων, αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, αυστηρότερο έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παραγωγή μεγαλύτερων των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και επίτευξη πολιτικής συναίνεσης που θα έχει «ζωή» και πέραν των επερχόμενων εκλογών, είναι οι βασικές «εντολές» της  Τράπεζας της Ελλάδος

Χθες, ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλος, παρέδωσε την ενδιάμεση έκθεση για την Νομισματική Πολιτική στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο, αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση φέτος «5,5% ή και λίγο περισσότερο», 2,8% του χρόνου και ανάπτυξη κάτω του 1% το 2013, αλλά κυρίως για εκτίναξη της ανεργίας στο 17% φέτος και άνω του 18% το 2012.
 
Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου αποτελούν την «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα. Πλέον, η χώρα καλείται να απαντήσει στο δίλημμα «ανεξέλεγκτη κατολίσθηση» που θα γύριζε την Ελλάδα «πολλές δεκαετίες πίσω», ή «συντεταγμένη προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ» που βέβαια σε κάθε είναι «μακρά» αλλά θα τεθούν οι «στέρεες βάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της ανάπτυξης».
 
Στις «εντολές» της ΤτΕ, περιλαμβάνονται:
 
1. «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων», καθώς θα φτάσουμε σε σημείο να υπάρχει μείωση εσόδων αντί αύξησης από την υπέρμετρη φορολόγηση. Αντιθέτως, «αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων πρέπει να είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής».

2. «Δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων με ρυθμούς υψηλότερους από ότι προβλέπεται». Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:
– του άμεσου εκσυγχρονισμού του κράτους και της δημόσιας διοίκησης
– προσήλωσης στους στόχους
– απαρέγκλιτης τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων
– υπερκάλυψης των αρχικών στόχων
– εξασφάλισης της κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης
– απτών αποδείξεων της βούλησης για προώθηση του Προγράμματος (μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, κατάργηση φορέων κλπ)
– αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων για δημόσιες επενδύσεις
– νέων πλαισίων για αύξηση της παραγωγικότητας και ένταση του ανταγωνισμού.

3. «Συντομότερη ανάκαμψη και ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια». Αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση εκταμίευση πόρων του ΕΣΠΑ, την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό των «υπηρεσιών δικτύου», τον εξορθολογισμό του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την άμεση προώθηση των αλλαγών στην αγορά εργασίας κλπ.

4. «Καλύτερος και αυστηρότερος έλεγχος των δαπανών και των δεσμεύσεων σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης». Αυτό γιατί, όπως σημειώνει η ΤτΕ, η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους είναι «ανησυχητικές» και «ενδέχεται να επηρεάσουν την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος».

5. «Μείωση της φορολογικής σφήνας». Επί της ουσίας η ΤτΕ ζητά την μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων, για να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

6. «Η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική». Η ΤτΕ θεωρεί ότι για να γίνουν όλα τα παραπάνω οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να «σφυρηλατήσουν συστηματικά» την σύγκλιση και αυτή να διαρκέσει «πέραν των εκλογών που προγραμματίζονται». Μάλιστα, η «ισχυρή και συμπαγής πολιτική βούληση», θα πρέπει να εκφράζεται «με συγκεκριμένες πράξεις σε κάθε τομέα ευθύνης».

Διαβάστε επίσης:
Στοιχεία-σοκ 450.000 οικογένειες χωρίς κανένα εισόδημα

Οι λέξεις που έλειπαν στην επιστολή Σαμαρά και φαίνεται πως ξεμπλοκάρουν την 6η δόση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε