Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Παγωμένα χαμόγελα από τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας

Από τη μία ”Δόξα τω θεώ” που δεν επαληθεύτηκαν τα απαισιόδοξα σενάρια και από την άλλη ”Βοήθα Παναγιά” καθώς και τα επιτόκια αυξήθηκαν και τα ποσά που ζήτησαν οι 2 χώρες ήταν μικρότερα από συνηθισμένα.
 
Η ανάγκη αυτήν την εποχή για καλές ειδήσεις στην οικονομία συγκρίνεται με τη δίψα χαμένου ταξιδιώτη στην έρημο που στην περίπτωση των 2 σημερινών δημοπρασιών σημαίνει ότι ευτυχώς η Ισπανία και η Ιταλία πέτυχαν να αντλήσουν το μέγιστο ζητούμενο ποσό με επιτόκια αυξημένα τόσο ώστε να μην χαρακτηρίζονται τοκογλυφικά.
Εδώ όμως εξαντλούνται τα σχετικά καλά νέα καθώς προβάλλει η άλλη όψη του νομίσματος.
 
Και οι δύο χώρες βγήκαν στις αγορές με την πλάτη στο τοίχο, αφού αναζήτησαν μικρότερα ποσά από όσα συνηθίζουν και από όσα χρειάζονται και έτσι σύντομα θα ξανααπλώσουν το χέρι για δανεικά ελπίζοντας ότι το θεριό, οι κερδοσκόποι, θα κοιμούνται.Μάλιστα κάποιοι αναλυτές λένε ή εύχονται οι σημερινές δημοπρασίες να μην γίνουν το ”πάπλωμα” που θα κουκουλώσει για λίγο την εφιαλτική ευρωπαική κρίση χρέους και θα ”στραβώσει” την Ε.Ε.
 
Η Ισπανία διέθεσε πενταετή ομόλογα, ύψους 3 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 4,54% όταν στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί χαμηλότερα στο 3,576%.
 
Συνολικά κατατέθηκαν προσφορές ύψους 6,308 δισ. δολαρίων και ο βαθμός υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,1 από 1,6 στην προηγούμενη δημοπρασία.
 
Το ποσό των 6 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων άντλησε η Ιταλία, καταφέρνοντας να καλύψει το μέγιστο ζητούμενο ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 2 εως 3 δισ. Ευρώ.
 
Συγκεκριμένα πουλήθηκαν πενταετή ομόλογα, αξίας 3 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 3,67%, έναντι 3,24% της προηγούμενης δημοπρασίας ενώ συνολικά κατατέθηκαν προσφορές ύψους 4,236 δισ. ευρώ, με το βαθμό υπερκάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,41%.
 
Ταυτόχρονα όμως η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε ομόλογα, διάρκειας 15 ετών, έναντι 3 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 5,06%, έναντι 4,81% της προηγούμενης δημοπρασίας με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 4,26 δισ. ευρώ, με βαθμό υπερκάλυψης 1,42.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε