Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Παιχνίδια Γερμανίας-Γαλλίας για τα κέρδη τους – Θέλει να αποφύγει το μηχανισμό στήριξης η Ιρλανδία

Γαλλία και Γερμανία βάζουν φωτιά στην ευρωζώνη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Την πορεία της για τον μηχανισμό στήριξης παίρνει σιγά σιγά και η Πορτογαλία. Η Ιρλανδία αρνείται με κάθε τρόπο να προσφύγει στον μηχανισμό. Αλυσιδωτές οι συνέπειες και για τα ελληνικά spreads που εκτοξεύτηκαν

Τρίζει για άλλη μία φορά ολόκληρη η Ευρωζώνη μετά τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, η οποία όπως φαίνεται βρίσκεται στον προθάλαμο του μηχανισμού στήριξης των ΔΝΤ και Ε.Ε. με τα spreads των δεκαετών ομολόγων Ιρλανδίας που σπάνε καθημερινά κάθε ρεκόρ ανόδου, να «αγγίζουν» το 9%. Δραματική είναι η αύξηση του επιτοκίου και για τα διετή ομόλογα. Όπερ σημαίνει πως οι αγορές πιστεύουν ότι η κρίση και η αδυναμία δανεισμού είναι προ των πυλών.
 
Συμφωνα με διεθνείς αναλυτές το ”κούρεμα” των ιρλανδικών ομολόγων είναι θέμα χρόνου και ”παπαγαλίζουν” και εκεί τις λέξεις αναδιάρθρωση χρέους και χρεωκοπία.

Σε αυτές τις δυσμενέστατες εξελίξεις έβαλε ξανά το χέρι της η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει και προωθεί αποφάσεις όπως το να καλύπτουν και οι δανειστές το κόστος της ελεγχόμενης πτώχευσης μίας χώρας. Αυτό στην ουσία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δανειστές να φοβούνται να δανείσουν και να γυρνάνε την πλάτη τους σε ασθενέστερες οικονομίες όπως της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Έτσι, οι δανειστές εκτός του ότι γυρίζουν την πλάτη τους μη δανείζοντας χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αντίθετα στρέφονται στην αγορά ομολόγων όπως εκείνα της Γερμανίας και της Γαλλίας, με αποτέλεσμα οι δύο αυτές χώρες να αυξάνουν διαρκώς την ρευστότητά τους και φυσικά τα κέρδη τους. Μάλιστα, στην ίδια λογική τάχθηκε σήμερα και η γαλλική πλευρά δια στόματος της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, κάτι που φούντωσε ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση.

Τα σχετικά σενάρια φούντωσαν και με την “βοήθεια” της Γερμανίας, η οποία έβαλε το χεράκι της δια στόματος γερμανού αξιωματούχου στην εφημερίδα “Handelsblatt”, ο οποίος ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες για πακέτο βοήθειας αντίστοιχο μ’ εκείνο της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να ξεκλειδώσει πολύ γρήγορα, εάν χρειαστεί για την Ιρλανδία.

Η δημοσίευση των δηλώσεων πυροδότησε νέο κύμα αύξησης των spreads, με τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων ν’ αγγίζουν την Πέμπτη:

Το 11,72% για την Ελλάδα
Το ιστορικό υψηλό του 8,95% για την Ιρλανδία και
Το 7,27% για την Πορτογαλία.
 

 Τα σενάρια πως η Ιρλανδία θα ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας και θα προσφύγει στον μηχανικό στήριξης για το δικό της μνημόνιο, όλο και αυξάνονται. Η κυβέρνηση διαψεύδει, αλλά η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Δουβλίνο, μάλλον δείχνει προς την… άλλη κατεύθυνση, αυτή της τρόικας.

Η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία και ας μην αντιμετωπίζουμε εμείς τέτοια τραπεζική κρίση. Γιατί αν και επισήμως η Ιρλανδία υπαχθεί στο νέο μηχανισμό διάσωσης που ευαγγελίζονται Γερμανοί και Γάλλοι, οι συνέπειες θα έχουν και σε εμάς σοβαρότατο αντίκτυπο.

 
Τότε δηλαδή ακόμα και οι ιδιώτες δανειστές της Ιρλανδίας θα χάσουν υποχρεωτικά μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους από τα ιρλανδικά ομόλογα που έχουν στη κατοχή τους αφού θα γίνει στην ουσία ελεγχόμενη πτώχευση.
 
Σκεφτείτε λοιπόν με τι επιτόκιο θα ξαναδανείσουν μετά τους Ιρλανδούς και μετά αναλογιστείτε τι συνέπειες θα υπάρξουν σε τυχόν νέο ελληνικό δανεισμό, ιδίως όταν ήδη τα δικά μας spreads ”πετάνε” κατά 50% ψηλότερα από τα αντίστοιχα ιρλανδικά.

Ανησυχία από τους έλληνες τραπεζίτες

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα φαινόμενα αστάθειας που ξανακάνουν την εμφάνισή τους στην ευρωζώνη αυτή τη φορά με αφορμή την Ιρλανδία. Μάλιστα, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα στην Ιρλανδία και για να συγκρατηθούν τα επιτόκια δανεισμού η ΕΚΤ προχώρησε στην αγορά ομολόγων.

Η αστάθεια αυτή αναμένουν οι έλληνες τραπεζίτες να δημιουργήσει νέο κύκλο πιέσεων και στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Κορυφαία στελέχη υποστηρίζουν πως πάει να χαλάσει το κλίμα σταθερότητας που είχε αρχίσει να δημιουργείται, την ώρα που έχει αρχίσει να μειώνεται το ύψος δανεισμού από την ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης
Μπαρόζο: “Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ιρλανδία”

Έφτασαν στις 943,20 μονάδες τα ελληνικά spread

Επιτόκιο ρεκόρ για τα πορτογαλικά ομόλογα – Στα τάρταρα τα ιρλανδικά ομόλογα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε