Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Πακέτο» δημοσιονομικών μέτρων και στην Κύπρο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ενέκρινε και το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται αύξηση του εταιρικού φόρου στο 11%, δηλαδή 1% περισσότερο από το σημερινό εταιρικό φόρο. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ισχύ δύο χρόνων και ισχύει για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Άλλα μέτρα είναι:

-Η στόχευση της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, με ορισμό ως εισοδηματικού κριτηρίου τις 70 χιλιάδες ευρώ, για οικογένειες με δύο παιδιά. Το κριτήριο θα αυξάνεται για κάθε παιδί και το μέτρο θα εφαρμοσθεί από την επόμενη χρονιά.

-Η μείωση κατά 1.000 φέτος των δημοσίων υπαλλήλων με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ γίνεται σημαντική συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου.

Επίσης, εγκρίθηκαν προτάσεις νόμου για εφαρμογή των ελαχίστων συντελεστών κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, όπως προνοεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και για αύξηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας με το συντελεστή να καθορίζεται στο 7 τοις χιλίοις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι το πακέτο των μέτρων εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το χαρακτήρισε επίσης κοινωνικά ισορροπημένο και δίκαιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε