Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Παπακωνσταντίνου: Θα υπάρξει συγκράτηση στον ιδιωτικό τομέα

Παπακωνσταντίνου: Θα υπάρξει συγκράτηση στον ιδιωτικό τομέα

Ανατροπές εξαγγέλλει μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενω αναφέρει ότι θα υπάρξει συγκράτηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αγοράς. 

Ερωτηθείς για τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχονται ανατροπές”. “Και αυτό έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους, με το φορολογικό, όσο και με το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ή τα επαγγέλματα και το συνταξιοδοτικό. Προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές παντού” σημειώνει. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι τα μέτρα είναι άδικα, ωστόσο αναφέρει η χώρα έχει χρέος 300 δισ. και έχει δανειακές ανάγκες που ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ μόνο για το 2010. “Όταν ζητάς να σου δανείσουν 110 δισ. ευρώ διαπραγματεύεσαι με όρους αλλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα” αναφέρει. 

Ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι ζητήθηκε περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ωστόσο όπως αναφέρει τελικά αυτό απεφεύχθη, γιατί τους εξήγησαν ότι θα δημιουργούσε βαθύτερη ύφεση και θα ζημίωνε ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ο υπουργός ωστόσο αναφέρει: “Και εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα γίνει πού σοβαρή προσπάθεια με τους κοινωνικούς εταίρους για συγκράτηση και μείωση τιμών, ώστε να μειωθεί και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας”. 

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα μειωθούν τελικά μέσω των μηχανισμών της αγοράς, απαντά: “Θα υπάρξει σίγουρα κάποια συγκράτηση. Ήδη γίνεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν μισθούς όπου μπορούν. Γιατί όταν έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να κάνουν απολύσει ή να υπάρξει μισθολογική συγκράτηση, πολλές επιχειρήσεις προτιμούν συγκράτηση των μισθών”.

Διαβάστε επίσης:

Παπακωνσταντίνου: Θα υπάρξει συγκράτηση στον ιδιωτικό τομέα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε