Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Παπανδρέου: «Να αποτυπώνει τις θυσίες του λαού ο προϋπολογισμός»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, απέκλεισε ο Παπακωνσταντίνου τη μετάταξη προϊόντων από το 11 στο 23% του ΦΠΑ.

Οι τελευταίες «πινελιές» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, μπήκαν στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να αποτυπώνει τις θυσίες του λαού και να δίνει ελπίδα και προοπτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει λήξει ο συναγερμός. «Οι κόποι δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένοι», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξερχόμενος της σύσκεψης επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 «στηρίζεται στη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει το 2010, με συνέπεια να ξεκινάμε από καλύτερη βάση το 2011». Απέκλεισε μάλιστα, με κατηγορηματικό τρόπο τη μετάταξη προϊόντων από το 11 στο 23% του ΦΠΑ.

Γενικότερα, τα στελέχη της κυβέρνησης που μετείχαν στη σύσκεψη ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Τίποτα δεν ελέγχει για νέα μέτρα, τη λήψη των οποίων διέψευσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Όπως τόνισε υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι «για το 2011, όχι απλώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα, από αυτά που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά που έχουν ανακοινωθεί να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να βοηθήσει την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη».

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα καθορίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα που θα αφορούν τέσσερις νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Αντικειμενικές αξίες, περαίωση, ημιυπαίθριοι-αυθαίρετα και αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης, αναμένεται να μειώσουν το έλλειμμα γεμίζοντας τα ταμεία του κράτους με ένα ποσό που στις πιο ευοίωνες προβλέψεις θα αγγίξει τα 7 δισ. ευρώ.

 
Αντικειμενικές αξίες: Η αύξηση των τιμών στα ακίνητα αναμένεται να φέρει εισπράξεις 400 εκ. ευρώ
 
Περαίωση: Εδώ το ποσό δεν μπορεί να προβλεφθεί εαν δεν κατατεθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Οι οικονομολόγοι του υπουργείου ευελπιστούν πως θα συγκεντρωθεί ένα ποσό 3 -3,5 δισ. ευρώ
 
Ημιυπαίθριοι-αυθαίρετα: Και σε αυτή τη δέσμη μέτρων θα παίξει καθοριστικό ρόλο η διάθεση των ιδιοκτητών να δηλώσουν όλους τους ημιυπαίθριους αλλά και τις αυθαίρετες κατοικίες.
 
Στην πρώτη κατηγορία τα έσοδα που θα αρχίζουν να εισρρέουν στα ταμεία από τον Απρίλιο του 2011 υπολογίζεται ένα ποσό 800 εκ. ευρώ, ενώ στα αυθαίρετα το 2010 θα εισπραχθούν περίπου 500 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2013 το ποσό αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Αύξηση ΦΠΑ από 11% σε 13%: Το προσδοκώμενο ποσό αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
 
Σημαντική οικονομική ανάσα θα πάρει το υπουργείο Οικονομικών και από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσό κοντά στα 600 εκ. ευρώ, αν και υπάρχει προβληματισμός για τον τελικό αριθμό των εταιρειών που παρουσίασαν σημαντικά κέρδη την φετινή δύσκολη χρονιά.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε