Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παρά το “ναυάγιο” στη Σύνοδο το ευρώ πήρε την ανηφόρα

Παρά το “ναυάγιο” στη Σύνοδο το ευρώ πήρε την ανηφόρα

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2944 δολάρια από το επίπεδο των 1,2884 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2909 δολ.

Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται σε ένα κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί στις Βρυξέλλες αναφορικά με την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα γεφυρώσουν τις διαφορές που χωρίζουν την Ε,Ε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό των 32 δις.ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα εκτιμάται ότι εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. Θετικά επηρέασε το ευρώ (αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια) η βελτίωση για πρώτη φορά τους τελευταίους οκτώ μήνες, που παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo του Μονάχου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 16,48% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντιστοίχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,45% να διαμορφωθεί στο 15,05%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις πιο μακροπρόθεσμες διάρκειες σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Έτσι το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμάνθηκε σήμερα στο 0,58%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,46%, στη διάρκεια των έξι μηνών διαμορφώθηκε στο 0,35%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,19% και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,10%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε