Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Παραδοχή Κοέλιο στους FT: «Ποιος είπε ότι θα επιστρέψουμε στις αγορές το 2013;»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως Πορτογαλία θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πριν από τον Σεπτέμβριο του 2013» γράφει σε άρθρο του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Σε άρθρο του στους Financial Times ο Πέδρο Πάσους Κουέλιου λέει ότι είναι αισιόδοξος πως η Λισσαβώνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά καλεί να πρυτανεύσει ο ρεαλισμός κι επισημαίνει ότι παράγοντες οι οποίοι είναι πέραν των δυνατοτήτων ελέγχου της κυβέρνησής του ενδέχεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

“Είναι σημαντικό να λεχθεί κάτι που θα ακουστεί αμφιλεγόμενο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου–σε μια εποχή αβεβαιότητας δεν υπάρχουν εγγυήσεις”, αναφέρει ο κεντροδεξιός Πορτογάλος πρωθυπουργός στο άρθρο αυτό.

Ο Πάσους Κουέλιου χαρακτηρίζει την δέσμευση της Πορτογαλίας να εφαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της δανειακής σύμβασης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ακλόνητη, ενώ απορρίπτει τις υποδείξεις και τις εικασίες περί δεύτερου δανειακού πακέτου ή αναδιάρθρωσης του πορτογαλικού χρέους εάν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησής του εφαρμοστεί ομαλά.

“Έχω αυτοπεποίθηση για το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που προωθήσαμε και την δυνατότητά μας να επιστρέψουμε στις αγορές έγκαιρα εάν το εφαρμόσουμε”, αναφέρει. Παραδέχεται, πάντως, πως η Λισσαβώνα ενδέχεται να ζητήσει περαιτέρω υποστήριξη εάν παράγοντες πέραν του ελέγχου της κυβέρνησής του επηρεάσουν την κατάσταση.

“Αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ότι μπορεί να χρειαστεί να βασιστούμε στην δέσμευση των διεθνών μας εταίρων να μας παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη εάν περιστάσεις πέραν του ελέγχου μας παρακωλύσουν την επάνοδό μας στην χρηματοδότηση από τις αγορές”, αναφέρει.

Και καταλήγει: “δεν υφίστανται εγγυήσεις και δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε σε ότι αφορά συμβάντα πέραν του ελέγχου [της κυβέρνησης] της χώρας μας. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα επιτύχουμε μόνον εάν επιτύχουμε τον ευρύτερο στόχο της θεμελιώδους μεταρρύθμισης, η οποία θα αποκαταστήσει την ευημερία της Πορτογαλίας”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε