Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Παραμένει αρνητικό το κλίμα για το ευρώ

Παραμένει αρνητικό το κλίμα για το ευρώ

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2246 δολάρια.

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2246 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2356 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικό παραμένει το κλίμα για το ευρώ καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις διαστάσεις που διαλαμβάνει η κρίση Χρέους. Ήδη τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ισπανία δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας έχει περιέλθει σε μεγαλύτερη ύφεσης από αυτή που προβλεπόταν αρχικά., Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας υποχώρησε το προηγούμενο τρίμηνο κατά 0,4%, ακολουθώντας μία πτώση 0,3% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Αυγούστου. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ευρωζώνη αποτυπώνεται και στον σχετικό δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τον Ιούλιο ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 87,9 από 89,9 πού ήταν τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι (ο οποίος πρόκειται σήμερα να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ θα ανακοινώσει πρόσθετες παρεμβάσεις στην δευτερογενή αγορά ομολόγων προκειμένου να εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας κατά κύριο λόγο. Στις προτάσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνεται και η αγορά κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.

Η παρατεταμένη αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη ευνοεί το δολάριο. Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι τέλος Μαΐου οι Αμερικανοί επενδυτές “επαναπάτρισαν” περίπου 49 δισ. δολάρια αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα και μετοχές.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα 5 συναλλαγές ύψους 8 εκατ. εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και το εναπομείναν 1 εκατ. ευρώ σε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε σημαντικά στο 25,56% από 27,54% που ήταν την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,39% να περιοριστεί στο 24,17% από 26,15% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν περαιτέρω μικρή υποχώρηση με αποτέλεσμα στις πολύ βραχυχρόνιες περιόδους (μία εβδομάδα 0,10%) ) να προσεγγίζουν πλέον το 0. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,96% από 0,97% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,82% από 0,84% , στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,68% από 0,69%, στο τρίμηνο μειώθηκε στο 0,40% από 0,41%, ενώ στο μήνα μειώθηκε οριακά στο 0,15% από 0,16% που κυμαίνονταν την Παρασκευή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε