Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Παραμένει εύθραυστη η παγκόσμια ανάκαμψη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Παραμένει εύθραυστη η παγκόσμια ανάκαμψη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει στο εξής ανάπτυξη 2,5% ως 3% στις χώρες της ζώνης του για φέτος, 2% ως 2,5% το 2011 και 2,5% ως 3% το 2012.

Κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΣΑ για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ο ρυθμός της οποίας επιβραδύνθηκε από την αρχή της χρονιάς.

Μάλιστα, η επιβράδυνση ήταν πιο έντονη από αυτό που προβλεπόταν στις χώρες της ζώνης του Οργανισμού, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, αλλά έχει δρομολογηθεί παγκοσμίως», αναφέρεται στο κείμενο της έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Η ανάπτυξη της δραστηριότητας και των εμπορικών συναλλαγών ελαττώθηκε από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών κινήτρων και στη ζώνη του ΟΟΣΑ η επιβράδυνση αυτή ήταν πολύ πιο έντονη από αυτό που προβλεπόταν.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει στο εξής ανάπτυξη 2,5% ως 3% στις χώρες της ζώνης του για φέτος, 2% ως 2,5% το 2011 και 2,5% ως 3% το 2012.

Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου, ο οργανισμός προέβλεπε ανάπτυξη 2,7% το 2010 και 2,8% το 2011 στις χώρες της ζώνης του.

Στις ΗΠΑ και στις χώρες που διαθέτουν ένα πιο σημαντικό περιθώριο φορολογικών χειρισμών, ή έχουν επιπλέον δεσμούς με τις αναδυόμενες οικονομικά χώρες, η ανάπτυξη θα είναι πιο σθεναρή, αλλά μόνον από το 2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει ως εκ τούτου ανάπτυξη μεταξύ του 2,5% και 3% φέτος, μεταξύ του 1,75% και 2,25% το 2011 πριν από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2012, μεταξύ του 2,75% και 3,25%.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2012 η ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης δεν θα ξεπεράσει το 1,75% με 2,25%, ενώ αυτή της Ιαπωνίας θα είναι ακόμη πιο αδύναμη, καθώς προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ του 1% και του 1,5%.

Εκφράζεται εξάλλου ανησυχία για το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα, τα οποία έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον Οργανισμό, σε ανυπόφορα επίπεδα. «Μόνο η σταθεροποίηση του επιπέδου του χρέους στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών θα απαιτήσει μια ιστορική προσπάθεια μείωσης μεταξύ 6% και 9% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. «Όμως στην πραγματικότητα θα πρέπει να συναινέσουμε σε μια ακόμη πιο σημαντική προσπάθεια για να οδηγηθεί το χρέος σε αποδεκτά επίπεδα», κατέληξε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε