weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για λύση πακέτο για το χρέος και επέκταση της βοήθειας

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για λύση πακέτο για το χρέος και επέκταση της βοήθειας

Μεγάλη νευρικότητα επικρατεί τόσο από το απίστευτο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel όσο και από τη μυστική συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων, πιθανότατα υπουργών Οικονομικών των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να εκδόσει ανακοίνωση, ύστερα από το θόρυβο που προκλήθηκε για τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο στην οποία αναφέρει:

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε σήμερα το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες του NewsIt στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν και οι ομόλογοι του κ. Παπακωνσταντίνου από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Παρασκηνιακά όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή τέθηκε επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους και συζητήθηκε έντονα η επιμήκυνσή του. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό εάν μία ενδεχόμενη επιμήκυνση αφορούσε το χρέος των 110 δισ. ευρώ που δανειστήκαμε από την τρόικα ή το σύνολο του ελληνικού χρέους.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με το προκλητικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γερμανικού, που αναφέρει ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στις αγορές και είναι ενδεικτική η μεγάλη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Πάντως, το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel έτυχε πανταχόθεν διαψεύσεων τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από τη γερμανική, ενώ και εκπρόσωπος του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ το διέψευσε κατηγορηματικά.

Διαβάστε την είδηση για την προβοκάτσια από το δημοσίευμα του Der Spiegel

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου προωθείται λύση πακέτο που περιλαμβάνει νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης, επιμήκυνση του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και αλλαγή των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015 με μέτρα πάνω από τα 26 δισ. ευρώ όπως ήταν και η αρχική πρόβλεψη.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, συζητά το ενδεχόμενο αυτό αλλά ζητά ως αντάλλαγμα πρόσθετη δανειοδότηση της χώρας, προκειμένου να καλύψει και τις ανάγκες της και το 2012, μιας και τα μηνύματα μέχρι τώρα από την αγορά δεν ειναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα εάν δεν καταφέρει λόγω spreads να βγει στις αγορές το 2012, δεν θα μπορέσει να έχει το ποσό των 27 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ως δανειακή ανάγκη.

Στο ιδιαίτερα αυτό γκρίζο σκηνικό έρχεται και να προστεθεί και η αναφορά του Τζόσεφ Στίγκλιτς, νομπελίστα οικονομολόγου και το σημαντικότερου συμβούλου του έλληνα πρωθυπουργού, που χαρακτήρισε ως αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύμβουλος της Μέρκελ, ο Λαρς Φελντ ο οποίος σε συνέντευξή του  στο Bloomberg είπε όλα όσα δεν μπορεί να πει η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν χρήσιμη ακόμα και μέσα στο 2011.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη προβοκάτσια του Spiegel για έξοδό μας από το ευρώ – Διαψεύδεται πανταχόθεν

#TAGS MM