Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Παρέμβαση Ε.Ε.στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών προτείνει ο Ολι Ρεν

Παρέμβαση Ε.Ε.στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών προτείνει ο Ολι Ρεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό του προϋπολογισμού των χωρών-μελών της, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμμετέχει περισσότερο στη διαδικασία καθορισμού του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των χωρών-μελών, δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Με αυτό τον τρόπο -είπε ο κ. Ρεν στην εφημερίδα- η Κομισιόν θα μπορεί να εντοπίζει εγκαίρως αν μία χώρα-μέλος της Ευρωζώνης δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    “Αν μίας χώρας ο προϋπολογισμός κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτό χρειάζεται να συζητηθεί με σοβαρό τρόπο από το Εurogroup”, είπε ο Ολι Ρεν και πρόσθεσε: “Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση του προϋπολογισμού μίας χώρας, ενημερώνεται από τα κράτη-μέλη της μόνο όταν οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη οριστικοποιηθεί. Και τότε είναι πολύ αργά”.

    Ο Όλι Ρεν απέρριψε τις προτάσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να αυξηθούν οι κυρώσεις προς τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το έλλειμμά τους.  “Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας”, είπε ο Ρεν.  Αν η Ε.Ε διέθετε τα απαραίτητα μέσα για να διασφαλίσει από την αρχή ότι ο εθνικός προϋπολογισμός μίας χώρας θα πληροί τις απαιτήσεις της ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε ανάγκη για επιβολή κυρώσεων, είπε ο επίτροπος.

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε