Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παρέμβαση Παπακωνσταντίνου για να μαζέψει δημοσίευμα

Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Dow Jones Newswire οτι έρχονται νεα σκληρά μετρα.

Παρέμβαση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο του Μεγκα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, για να μαζέψει νέα δημοσιεύματα αξιόπιστων ξένων ΜΜΕ που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης για νέα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο είναι αρκετά και επανέλαβε ότι νέοι πόροι θα βρεθούν από την περικοπή δημοσίων δαπανών.

Το επίμαχο δημοσίευμα στο Dow Jones Newswire, την υπηρεσια ειδήσεων του Dow Jones αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους του, πως μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα λιτότητας ύψους 5,4 δισ ευρώ. Όπως είπαν, τα μέτρα θα αφορούν κυρίως περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου αλλά και νέους έμμεσους φόρους, όπως αύξηση του ΦΠΑ και αύξηση της φορολόγησης σε καπνό και αλκοολ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εν λόγω κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2009 εκτιμάται τώρα “πάνω από 15%”.

Οι ίδιες πηγές ανεφεραν ότι γίνονται διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα που θα παρθούν και ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, ωστόσο αυτά θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.

«Θα υπάρξει σημαντική περικοπή δαπανών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Θα μπει ταβάνι σε υπερωρίες και μπόνους. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα περικοπούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνες που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

Αναμένονται επίσης περικοπές στις δαπάνες δήμων και νοσοκομείων, θα αυξηθεί μεγαλύτερος ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα, ενώ αύξηση φόρου έρχεται σε τσιγάρα και ποτά. Δεν αποκλείεται μάλιστα να «ψαλιδιστούν» και τα επιδόματα ανεργίας.

Ερωτηθείς ο ένας από τους δυο ανώνυμους αξιωματούχους αν η είσπραξη των 4,5 δισ. που απαιτούνται είναι ρεαλιστικός στόχος, απάντησε: «Ρεαλιστικά θα είναι πολύ δύσκολο, στη διάρκεια ενός έτους». Δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο τα μισά από τα πρόσθετα μέτρα να εφαρμοστούν το 2011 και τα άλλα μισά το 2012.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε