Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πέφτει το ευρώ εν αναμονή της απόφασης για την Ελλάδα

Πέφτει το ευρώ εν αναμονή της απόφασης για την Ελλάδα

Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

 Ετσι, το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2719 δολάρια από το επίπεδο των 1,2722 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2735 δολάρια.

Η διαρροή εγγράφων από την Τρόικα τα οποία φαίνεται ότι θα παρουσιαστούν στο αποψινό Eurogroup , επιδείνωσαν το κλίμα καθώς σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg στην Έκθεση της Τρόικα αποτυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την υλοποίηση του νέου Μνημονίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με έγγραφο που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ έως το 2015 (τα οποία προφανώς καλύπτονται από τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή), ενώ το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση για την διετία 2015 – 16 υπολογίζεται σε 17,6 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, η Τρόικα διαβλέπει ότι ο κίνδυνος υλοποίησης του νέου προγράμματος είναι “αρκετά υψηλός”. Ωστόσο η Έκθεση καταλήγει στο ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να λάβει δύο ακόμη χρόνια παράταση μέχρι το 2016 προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους , ενώ επισημαίνει ότι η το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση θα μπορούσε να καλυφθεί από ένα συνδυασμό μείωσης των επιτοκίων για τα δάνεια που ήδη έχει λάβει η χώρα μας και της μετάθεσης του χρόνου λήξης των ομολόγων αυτών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 17,97% από 16,81% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,34% να διευρυνθεί αισθητά στο 16,63% από 15,44% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,58% από 0,59%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,47% από 0,49%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,36% από 0,37%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,19%, και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε