Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Πέφτει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3057 δολ.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν 1,3075 δολάρια από το επίπεδο των 1,3148 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρεάζει το κοινό νόμισμα η πίεση που φαίνεται να ασκεί Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών τα οποία εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidman αποκάλυψε σήμερα ότι στους κόλπους της ΕΚΤ ήδη έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, καθώς όπως ανέφερε η διαιώνιση των έκτακτων μέτρων εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα του συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει ενισχύσει την ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών με περίπου 1 τρισ. ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Ωστόσο η τιμή του νέου 11ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα περαιτέρω στο 26,5% της ονομαστικής του αξίας με αποτέλεσμα η απόδοση του να αυξηθεί στο 19,15%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,51% από 1,52% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 1,36% από 1,37%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,18% από 1,19%, στο τρίμηνο περιορίστηκε περαιτέρω στο 0,87% από 0,88%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,47% από 0,48%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε