Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πέφτει το ευρώ – Μήπως τελικά δεν είναι τόσο κακό;

Πέφτει το ευρώ – Μήπως τελικά δεν είναι τόσο κακό;

Στο 1,18 ίσως δούμε σύντομα το ευρώ σύμφωνα με την UBS AG και BNP Paribas SA. 

Η κρίση της Ευρώπης θα συμπιέσει το ευρώ ακόμα περισσότερο όπως αναφέρουν , ίσως και στα χαμηλά επίπεδα του 2006 στο 1.18, το οποίο δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται για την Ευρώπη των 16.

Από την  πτώση του ευρω για το επομενο διάστημα των τριών έως τεσσάρων ετών, θα μπορέσουν να επωφεληθούν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς από χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλια, Ισπανια, κ.α. όπου οι πωλήσεις εξωτερικού συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των μειώσεων των κρατικών δαπανών και την συγκράτηση του πληθωρισμού. 

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Barack Obama θα πρέπει να διπλασιαστούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η τάση αυτή του ευρώ όμως θα κάνει τις αμερικανικες εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές.

“Η τρεχουσα υποτίμηση του ευρώ αποτελεί πολύ καλο νέο για την Ευρωπη”, διότι η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται, δήλωσε ο Charles Wyplosz, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών στη Γενεύη. “Αυτό πρόκειται να φέρει μια ευπρόσδεκτη ώθηση που μπορεί να απομακρυνει την Ευρωζωνη από την πλήρη ύφεση.”

Ενώ ο Wyplosz βάζει μακροπρόθεσμη “εύλογη αξία του ευρώ” στην περιοχη απο 1,10 εως και 1,20 δολάρια ανά ευρώ, προσθέτει οτι “Το στοίχημα μου είναι ότι το ευρώ εξακολουθεί να έχει αρκετό περιθώριο διόρθωσης, πριν αρχίσει να ανακάμπτει.”

Την άποψη του Wyplosz τη συμμερίζονται και αναλυτές της UBS, Danske Bank A / S, η Royal Bank of Scotland Group Plc και η Bank of America Merrill Lynch οι οποίοι προβλέπουν το ευρώ να είναι διαπραγματεύσιμο μεταξύ 1.15 και 1.26 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η BNP Paribas θεωρεί ότι μπορεί να πέσει κάτω της ισοτιμίας (1:1 )με το δολάριο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο του σημείο έναντι του δολαρίου (τα τελευταία τέσσερα χρόνια) στις 17 Μαΐου και είναι κάτω από 14% φέτος, καθώς η δημοσιονομική κρίση εξαπλώνεται από την Ελλάδα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο νόμισμα. 

Η ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης, που είναι ένα μέτρο του σχετικού κόστους των εμπορευμάτων, υποδεικνύει ότι το ευρώ εξακολουθεί να είναι κατά 9,8% υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου.

Οι περισσότεροι όμως αναλυτές πιστεύουν οτι ακόμη και αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χρέους της και αναγκασθεί να αναπρογραμματίσει τα ομολογιακά επιτόκια και την λήξη τους, θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και να διατηρηθεί στην ζώνη του ευρώ,

Η σημερινή αξία του Ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλότερα από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο 1,1833 δολάρια από την εισαγωγή του το 1999. Η χαμηλότερη ισοτιμία του Ευρω εναντι του Δολλαριου ( όλων των εποχών) ήταν 0,8272 δολάρια τον Οκτώβριο του 2000. Το υψηλότερο ήταν 1,6038 δολάρια στις 15 Ιουλίου 2008.

Σύμφωνα με την Credit Suisse Group AG το ευρώ μπορεί να πέσει κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών στα επίπεδα του 1,16 δολάρια καθώς η κρίση του χρέους των χώρων ΕΕ θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού,

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε