Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Πέφτουν έξω τα έσοδα – Ανησυχία για τη 2η δόση του δανείου απο το ΔΝΤ

Πέφτουν έξω τα έσοδα – Ανησυχία για τη 2η δόση του δανείου απο το ΔΝΤ

Στον αέρα βρίσκεται η επόμενη δόση – 9 δισ. ευρώ – προς τη χώρα μας από ΕΕ – ΔΝΤ καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταφέρει να πιάσει τους στόχους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ αρμόδιες κοινοτικές πηγές εκφράζουν έντονη ανησυχία – η οποία δεν είναι τίποτα μπροστά στην ανησυχία της κυβέρνησης – για το αν η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, καθώς στα κρατικά ταμεία υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί. 

Βουτιά στα έσοδα από τα ακίνητα

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από το βασικό πυλώνα της ανάπτυξης στη χώρα μας, την οικοδομή, καθώς οι νέες άδειες έχουν μειωθεί αισθητά. Το Φεβρουάριο του 2010 η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έχει πέσει κατά 11,9%. Λόγω της αύξησης του ΦΠΑ η τιμή των οικοδομικών υλικών έχει εκτοξευτεί κατά 3,5% και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κράτος προϋπολόγιζε να εισπράξει από την αγορά ακινήτων 865 εκατομμύρια για το 2010. Ωστόσο το Μάιο – με στόχο τα 288 εκατ. – εισέπραξε μόλις 58 εκατομμύρια

Η μεγάλη υστέρηση εσόδων οφείλεται επίσης και στο γεγονός οτι ενω ο ετήσιος στόχος αύξησης των εσόδων απο το ΦΠΑ είναι 14,5%, στο πρώτο τετράμηνο αυξήθηκε μόλις 0,3%.

Παράλληλα, ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ΕΤΑΚ από το 2008, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα εισπραχθεί το ΕΤΑΚ του 2009, για το οποίο όμως δεν έχει αρχίσει ούτε καν η αποστολή ειδοποιητηρίων. Ωστόσο, μόνο από το Εννιαίο Τέλος Ακινήτων του 2009 το κράτος είχε προϋπολογίσει ότι θα εισέπρατε 700 εκατ. ευρώ.

Πληγή αποτελεί ακόμη το ζήτημα με τις αποδείξεις – παρότι ήταν το πρώτο και από τα λίγα που πήγαν καλά- καθώς πλέον οι χαμηλοεισοδηματίες έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες και δεν έχουν πια τον ίδιο ζήλο να τις ζητούν.

Επίσης, λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμέντει ότι δεν θα έρθουν στα κρατικά ταμεία, κονδύλια 11,4 δισ. ευρώ των φόρων φυσικών προσώπων που όμως έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις -με “αιχμή του δόρατος” το ασφαλιστικό- , επίσης οι ελεγκτές κρίνουν ότι προχωρά πολύ αργά ενώ δυσαρέσκεια εκφράζεται και για τον υπουργό κ. Λοβέρδο ο οποίος όπως λένε δεν ζήτησε να γίνει καμία διαπραγμάτευση, ούτε απάντησε στην επιστολή της Κομισιόν που του εφιστούσε την προσοχή για τις αποκλίσεις – την ίδια ώρα που δήλωνε δημοσίως ότι προσπαθεί για κάτι διαφορετικό από αυτά που είχαν υπογραφεί ήδη.

Οι ελεγκτές φοβούνται ότι αυτό που γίνεται με το ασφαλιστικό, ισχύει στην Αθήνα και με άλλες μεταρρυθμίσεις που κρίθηκαν απαραίτητες. Αναφέρουν τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με τα νέα μέτρα για αποζημιώσεις και τροποποίηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις αποκρατικοποιήσεις – που πάνε πολύ αργά- , τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία κα.

Κίνδυνος βαθύτερης ύφεσης υπάρχει επίσης και λόγω του οτι τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είναι μειωμένα κατα 1,3 δισ. ευρώ.

Δύσκολο θεωρείται επίσης να πετύχουμε την εξοικονόμηση 1,4 δισ. ευρώ απο τις περικοπές στα έξοδα των νοσοκομείων και 1,1 δισ. ευρώ απο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του ΙΚΑ.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση τα χρήματα του δανείου η Ελλάδα θα τα πάρει. Ομως, για να υπάρξει εκταμίευση -εφόσον δεν θα έχουν καλυφθεί οι στόχοι για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί- θα πρεπει να παρθούν άμεσα και νέα σκληρά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: “Εκτός γραμμής στο Ασφαλιστικό” – Μας ζητούν περισσότερα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε