Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Περαίωση: Ο κύβος ερρίφθη – Τι αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Αύριο κατατίθεται με τη μορφή του κατεπείγοντος – Την Πέμπτη ψηφίζεται
– 20% η προκαταβολή φόρου
– Αντιρρήσεις απο Κατσέλη – Παρακάμπτονται οι Εφορίες!
– Χαράτσι 350 ευρώ το 2008 και 2009 για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση!

Επικυρώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, εν μέσω αντιρρήσεων από την Λούκα Κατσέλη το νομοσχέδιο για την περαίωση.

Το σχέδιο νόμου κατατίθεται την Τρίτη στην Βουλή και θα ψηφιστεί την Πέμπτη με την μορφή του κατεπείγοντος.

Το όριο παραμένει μέχρι 20 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι κύριοι Βενιζέλος και Ρέππας επεσήμαναν οτι θα πρέπει να εξεταστεί να υπαχθούν στο μέτρο και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

‘Οπως αποφασίστηκε τελικά η προκαταβολή φόρου θα είναι 20%, ενώ οι δόσεις θα είναι για εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ και ανάλογα με την περίπτωση από 6 έως 24 δόσεις. Για εισοδήματα πάνω από 20.000 οι δόσεις θα είναι 24.

Υπάγονται στην περαίωση και όσοι είναι λήπτες πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

Η διαδικασία είναι προαιρετική, αλλά όσοι δεν ενταχθούν θα ελεγχθούν.

Τα ελάχιστα ποσά (400 ευρώ για Α κατηγορία) – (700 ευρώ για Β κατηγορία) και (1.000 ευρώ για Γ κατηγορία) παραμένουν ως έχουν. Ο συντελεστής περαίωσης παραμένει στο 2%.

Επίσης αποφασίστηκε μείωση των ελάχιστων ποσών φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β’ Kατηγορίας (500 αντί 700 ευρώ). Επιπλέον, όσοι έχουν ενταχθεί στην αυτοπεραίωση για το 2008 και το 2009, θα πληρώσουν το 50% του φόρου.

Δηλαδή θα πληρώσουν από 350 ευρώ για το 2008 και το 2009! Επίσης όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ΔΕΝ θα μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση!

Αξιοσημείωτο είναι οτι η υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη έθεσε θέμα για τον τρόπο είσπραξης λέγοντας οτι ενδεχομένως να υπάρξουν προσκόμματα από τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε οτι η είσπραξη δεν θα γίνει μέσω των εφοριών αλλά μέσω ΚΕΠΥΟ το οποίο θα στέλνει το ενημερωτικό σημείωμα στον υπόχρεο κι εκείνος με την σειρά του θα πληρώνει στην τράπεζα.

Αυτό σημαίνει ευθεία παράκαμψη των εφοριών με την υπόνοια οτι κάποιοι από τους εφόρους θα δημιουργούσαν κωλυσιεργίες στην όλη διαδικασία.

Οπως ισχυρίστηκαν και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, είναι η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο γιατί με βάση το φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπονται ανέλεγκτες χρήσεις.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε οτι το θεωρεί αναγκαίο κακό. ‘Ολο το νομοσχέδιο θα δοθεί αργότερα στη δημοσιότητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε