Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πέρασε το τεστ προσομείωσης κινδύνου η Ελληνική Τράπεζα

Σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ (“Ελληνική Τράπεζα”)

  διενήργησε την ίδια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για το 2010, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (“CEBS”).

    Η Ελληνική Τράπεζα πέρασε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, επαναβεβαιώνοντας την εύρωστη χρηματοοικονομική της θέση και διατηρώντας την ισχυρή κεφαλαιακή της επάρκεια, ακόμη και υπό ακραία αρνητικά σενάρια. Ακόμη και υπό το αρνητικό σενάριο με επιπρόσθετο κρατικό σοκ (“additional sovereign shock on the adverse scenario”), η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να επιτύχει Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 8,3% το έτος 2011, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση κεφαλαίου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου.

    Όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010, η Ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της έκδοσης Μετατρέψιμων Αξιογράφων Κεφαλαίου ύψους μέχρι 150 εκατ. ευρώ.

    Η άσκηση διενεργήθηκε βάσει των σεναρίων, της μεθοδολογίας και των βασικών υποθέσεων που δόθηκαν από την CEBS. Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου ακραίου σεναρίου, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 8,9% το 2011, έναντι 9,0% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 0,6 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,3% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της άσκησης παρουσιάζονται στον πίνακα που ενσωματώνεται.

    Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, ύψους 122 εκατ. ευρώ, έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Το όριο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εποπτικό ελάχιστο (το ελάχιστο εποπτικό όριο για το Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων έχει οριστεί σε 4%), ούτε ως στόχος επίτευξης κεφαλαίου σε σχέση με το προφίλ κινδύνου του οργανισμού που καθορίζεται ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου στα πλαίσια του Πυλώνα 2 της Οδηγίας για Κεφαλαιακή Επάρκεια (CRD).

    Δεδομένου ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων έγινε κάτω από βασικές κοινές απλοποιημένες υποθέσεις (π.χ. σταθερό ισολογισμό), η πληροφόρηση σχετικά με τα σενάρια αναφοράς παρέχεται μόνο για σκοπούς σύγκρισης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως πρόβλεψη.

    Κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, επιβάλλεται η διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων των διαφόρων σεναρίων που δημιουργήθηκαν για σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης. Τα αποτελέσματα του ακραίου σεναρίου δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης ή πιθανών κεφαλαιακών αναγκών. Η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν παρέχει προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων, καθώς τα ακραία σενάρια έχουν σχεδιαστεί ως υποθετικά σενάρια που περιλαμβάνουν πιθανές αλλά ακραίες υποθέσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να μην υλοποιηθούν. Διαφορετικές ασκήσεις προσομοίωσης μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις περιστάσεις του κάθε οργανισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε