Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Περιορισμένη ανάκαμψη για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,350 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3419 δολάρια από το επίπεδο των 1,347 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού νομίσματος συνδέεται με τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ότι θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους. Θετικά επέδρασε στην ψυχολογία των αγορών η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Τράπεζα μελετά το ενδεχόμενο αποδοχής καλυμμένων ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας. Μία τέτοια εξέλιξη η οποία είναι πιθανόν να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 6 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας.

Στήριξη παρείχε ακόμη στο ευρώ η μικρότερη του αναμενόμενου επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο δείκτη Ifo τον Αύγουστο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο (ΗΔΑΤ) δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς περιορίστηκε ελαφρώς στο 16,16% από 16,20% την Παρασκευή με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διατηρείται στο 17,94% έναντι 1,78% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,05% από 2,06% , στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,89% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,73% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,53% ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,34%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε