Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Περιορισμένη άνοδο για το ευρώ

Περιορισμένη άνοδο για το ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2956 δολάρια, από το επίπεδο των 1,2914 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2932 δολάρια.

Θετικά επηρέασαν το ευρώ οι δηλώσεις του Αυστριακού Κεντρικού Τραπεζίτη Ewald Nowotny ο οποίος απέκλεισε στην παρούσα συγκυρία το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο η εκκρεμότητα με την υπαγωγή της Ισπανίας στο Μηχανισμό Βοήθειας συνεχίζει να σκιάζει τις προοπτικές περαιτέρω ανόδου του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η αγορά και όχι μόνο πιέζουν την Ισπανία να προσφύγει στον Μηχανισμό βοήθειας, εξέλιξη η οποία εκτιμάται θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά ομολόγων. Έτσι το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων που δημοπράτησε σήμερα η Ισπανία αυξήθηκε στο 1,203% από 0,94% που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 19,42% από 20,03% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,56% να διαμορφωθεί στο 18,86%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή περαιτέρω πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,69% από 0,71% που κυμαίνονταν την Παρασκευή, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,57% από 0,59%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,44% από 0,45%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22%, ενώ στο μήνα σταθεροποιήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε