Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Περισσότερη διαφάνεια θέλει ο Τρισέ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Διαφάνεια ως προς την αγορά των CDS ζητά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ…

… και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας οργανωμένων αγορών που θα διέπονται από καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια ως προς την αγορά των CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου, Credit Default Swaps) και ως προς τους επενδυτές επίσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Επέμεινε ως προς το γεγονός «ότι είναι σημαντικό ορισμένα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία επινοήθηκαν για τα θετικά τους αποτελέσματα ως προς την κάλυψη των κινδύνων, να μην χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με τον Τρισέ οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγουν πληροφορίες, να αποτιμούν τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εντοπίζουν πιθανές ανάρμοστες συμπεριφορές. «Ως προς αυτό, μια σημαντική προτεραιότητα για τη βελτίωση της αντίστασης των αγορών των CDS είναι η δημιουργία οργανωμένων αγορών που θα διέπονται από καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές».

Θα μπορούσαν «να περιορίσουν τις προτροπές για την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και να διασφαλίσουν μεγάλο μέρος της αναγκαίας διαφάνειας για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». 

Υπό την πίεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αναδιαμόρφωση των ανοιχτών καθαρά κερδοσκοπικών πωλήσεων, και κυρίως των πωλήσεων που αφορούν τα Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) για ομόλογα χωρών. 

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε επίσης να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης των καθαρά κερδοσκοπικών και ανοιχτών πωλήσεων επί των CDS που συνδέονται με τα χρέη χωρών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε