Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πιέσεις δέχεται το δολάριο και ενισχύεται το ευρώ

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3136 δολάρια.

Πιέσεις δέχεται σήμερα το δολάριο καθώς επικρατεί κλίμα σκεπτικισμού στις χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας., μετά την άνοδο των επιτοκίων στην Κίνα. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3150 δολάρια από το επίπεδο των 1,3122 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η άνοδος των κινεζικών επιτοκίων εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές τρίτων χωρών – κυρίως της Ασίας – προς την Κίνα. Η αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προκάλεσαν νέα κύματα αβεβαιότητας στην διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς προεξοφλείται ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και το 2011, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινή ανάλυση της Morgan Stanley. Πάντως η συνεχιζόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης Χρέους στην Ευρώπη περιορίζει τα όποια οφέλη θα μπορούσε να αποκομίσει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σήμερα στα 2 εκατ .εκ των οποίων τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Ο μοναδικός τίτλος στον οποίο καταγράφηκαν δύο συναλλαγές (2 εκατ.ευρώ) ήταν ο 5ετής λήξεως 20,08,11. Το περιθώριο διευρύνθηκε στο 9,27% (από 9,15% που έκλεισε στις 24 Δεκεμβρίου, οπότε όμως δεν πραγματοποιήθηκε καμία συναλλαγή) με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 12,29% έναντι 3,02% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,53% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,40% στο εξάμηνο στο 1,25% το τρίμηνο στο 1,02% και ο μήνας στο 0,81% από 0,83% χθες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε