Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Πιέσεις Τρόικας για μείωση κατά 150.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο

Πιέσεις Τρόικας για μείωση κατά 150.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συμφωνία με την Τρόικα για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους στο Δημόσιο έως το τέλος του 2015, θα έχει επιτευχθεί δίχως “τυφλές” απολύσεις.

Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει την Τρόικα ότι επιτυγχάνεται ο στόχος της διαθεσιμότητας των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2013, οι οποίοι θα καλύψουν κενές θέσεις, χωρίς να είναι αναγκαίες οι απολύσεις, πέραν φυσικά των επίορκων.

Ηδη έχουν απομακρυνθεί 889 τέτοιοι υπάλληλοι. Επίσης, θα παρουσιάσει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για μείωση κατά 150.000 των απασχολουμένων στο Δημόσιο έως το 2015 (σε σχέση με το 2010).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρυσι αποχώρησαν περίπου 33 – 37.000 εργαζόμενοι, όταν ο στόχος ήταν 20.000. Δεδομένων αυτών, θα ζητήσει από την τρόικα να μην επιμείνει, καθώς οι απολύσεις θα προκαλέσουν ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Θεωρεί δε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών.

Την ερχόμενη Δευτέρα, θα επισκεφθούν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και, κυρίως, την πορεία του προγράμματος διαθεσιμότητας και κινητικότητας, καθώς και των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία, για τα οποία, συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη αναφέρουν ότι έχουν εφαρμοστεί και υλοποιούνται μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

Επίσης, είναι σχεδόν έτοιμος ο προγραμματισμός προσωπικού, που αποτελεί προϋπόθεση κάθε αξιολόγησης για όλα τα υπουργεία εντός του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και η καταγραφή των αναγκών σε υπαλλήλους για τη μετακίνησή τους, ενώ θα υπάρξει και η αποτίμηση του εργασιακού προφίλ, έτσι ώστε να γίνει η ένταξη των υπαλλήλων στο επόμενο κύμα της κινητικότητας, με τις διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.

 Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί και πάλι η στάση των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς πιέζουν για απολύσεις, προκαλώντας πολλές φορές τη δυσφορία παραγόντων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την 10η Οκτωβρίου του 2012 το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΔΔ τους ΟΤΑ, α’ και β’ βαθμού, τους ένστολους, τους δικαστικούς λειτουργούς, τους ΙΔΑΧ (54.000), τους υπαλλήλους Ορισμένου Χρόνου (35.700), με συμβάσεις έργου κλπ, ήταν 667.000, ενώ, το τέλος του 2010, σύμφωνα με την απογραφή Ραγκούση πάνω από 760.000. Σημειώνεται δε, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιοριστεί σε 571.000.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές, επιμένουν ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει μειωθεί, έως το 2015, μόνο με συνταξιοδοτήσεις και απομακρύνσεις των επίορκων, κατά περισσότερο από 150.000, όπως ορίζει το μνημόνιο και μπορεί να μειωθεί και κατά 180.000, κάτι που αν συμβεί, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, τότε δύσκολα θα μπορεί το δημόσιο να αντεπεξέλθει στις βασικές του υποχρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημόσιο: διαθεσιμότητα τώρα και απολύσεις σε μερικούς μήνες

 

Εγκύκλιος για τις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα – Όποιος δεν μετακινείται θα απολύεται

 

Απολύσεις στο Δημόσιο: Όλα ανοιχτά! Μανιτάκης: Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα!

 

Απολύσεις στο Δημόσιο: Συνάντηση Στουρνάρα – Μανιτάκη

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε