Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πιέζει τη Γερμανία ο Μπαρόζο

Πιέζει τη Γερμανία ο Μπαρόζο

“Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης” δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.  “Να λυθεί με επείγουσα διαδικασία το ελληνικό πρόβλημα απο την Ε.Ε.” τονιζει.

   Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιμένει στην έγκριση ενός μηχανισμού βοήθειας για την Ελλάδα απο το Βερολίνο. Σε συνέντευξή του που δημοσίευεται στη γερμανική εφημέριδα Handelsblatt στο φύλλο που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο κ . Μπαρόζο αναφέρει πως συμφέρει τη Γερμανία να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και δηλώνει σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης.

“Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη του. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει τώρα “να λύσει με επείγουσα διαδικασία” το ελληνικό πρόβλημα και αυτό “ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών” πρόσθεσε ο ίδιος, υπαινισσόμενος τις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το αποτέλεσμα των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον του κυβερνώντος γερμανικού συνασπισμού.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Πέμπτη και την Παρασκευή θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη γερμανική επιφυλακτικότητα για την έγκριση ενός μηχανισμού βοηθείας προς την Ελλάδα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο οποίος θα απότελούνταν από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων, στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

    Τη στιγμή που η Γερμανία θα ήθελε τον αποκλεισμό των χωρών με ελλειμματικό προϋπολογισμό από τη ζώνη του ευρώ, ο Ζοζέ Μπαρόζο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ” το θέμα ενός αποκλεισμού δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη”. Μετά τη δύσκολη έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας ” δεν θα ήθελα τώρα να φιλοσοφήσω για άλλες ενδεχόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης”, κατέληξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ετοιμο το κοστούμι ΔΝΤ για την Ελλάδα
Μέρκελ: Εσχατη λύση η διμερής ενίσχυση
Παρέμβαση Ε.Ε.στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών προτείνει ο Ολι Ρεν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε