Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πήρατε απόδειξη;

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Μαζέψτε αποδείξεις και μειώστε τους φόρους. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν ποιές δαπάνες θα εκπίπτουν από το εισόδημα.

Ξεκίνησε  ο διάλογος με φορείς και κοινωνικούς εταίρους για το φορολογικό την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από εφορίες και ελεγκτικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους. 
 

Το βέβαιο είναι πως από 1ης Ιανουαρίου όλοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις από τις συναλλαγές τους, ενώ το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ποιές δαπάνες θα εκπίπτουν από το εισόδημα.  ΔΙΑΒΑΣΤΕ : Πώς θα σωθείτε από την εφορία

Από την Τετάρτη, ξεκίνησε η διαβούλευση οι 11 επιτροπές που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους μέσω της ιστοσελίδας opengov.gr. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το επόμενο δίμηνο.
Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών με δύο κατεπείγουσες εγκυκλίους καλεί τους υπαλλήλους εφοριών, ελεγκτικών κέντρων, ΣΔΟΕ κ.α. να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, με στόχο την είσπραξη εσόδων. Μάλιστα η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από τον ίδιο τον κ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να δώσει σήμα σε όλους ότι πρώτος στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
 
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση σε επιχειρήσεις των οποίων οι οικονομικές χρήσεις θα παραγραφούν ως τις 30 Ιουνίου 2010 μετά την πρόσφατη παράταση που θεσμοθετήθηκε. Η παράταση αυτή καταλαμβάνει τόσο τις κανονικές προθεσμίες παραγραφής που έληγαν στις 31.12.2009 (πχ, χρήση 2003), όσο και προθεσμίες οι οποίες βάσει υφιστάμενων διατάξεων είχαν ήδη παραταθεί (πχ, χρήσεις 2000, 2001 και 2002, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία κτλ.).
 
Εκτός από τους τακτικούς ελέγχους, στο διάστημα μέχρι τις 30.6.2010 θα δοθεί, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ιδιαίτερη έμφαση από ολόκληρο τον ελεγκτικό μηχανισμό (ΔΟΥ, ΠΕΚ, ΔΕΚ) και στους προσωρινούς ελέγχους, με τη διενέργεια τέτοιων ελέγχων ιδίως κατά το διάστημα ως 16 Φεβρουαρίου 2010, αλλά και μετά, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας.
 
Οι εφορίες θα διενεργούν έρευνα μέσω των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ενδεχομένως δηλώσεις ΦΠΑ, περιοδικές ή εκκαθαριστικές, ΦΜΥ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων για μία ή περισσότερες φορολογικές ή διαχειριστικές περιόδους. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί τέτοιες δηλώσεις θα καλείται τηλεφωνικά ο υπόχρεος να προσέλθει εντός 5 ημερών στη ΔΟΥ, προκειμένου να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και να καταβάλει τους αναλογούντες φόρους και τις προσαυξήσεις.
 
Ακόμη ειδικά συνεργεία θα πραγματοποιούν ελέγχους στην αγορά σε 24ωρη βάση, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο μη έκδοσης αποδείξεων, διακίνησης λαθραίων προϊόντων και φοροκλοπής του ΦΠΑ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εδώ και τώρα φόροι παντού

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε