weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πίσω από κλειστές πόρτες συζητούν για νέο ελληνικό »κούρεμα»

Πίσω από κλειστές πόρτες συζητούν για νέο ελληνικό »κούρεμα» | Newsit.gr

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η γερμανική έκδοση των Financial Times, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων έχουν τεθεί τα διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο εκτελέστηκε από τον Μάιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011.

«Υπάρχει τέτοια συζήτηση» παραδέχθηκε σύμφωνα με την εφημερίδα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ευρωζώνης διέθεσαν για το «Greek Loan Facility» περίπου 53 δισεκατομμύρια ευρώ.

Διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών

Μια νέα απομείωση των ελληνικών υποχρεώσεων θεωρείται βασικό στοιχείο της λύσης του ελληνικού προβλήματος και όπως υποστηρίζει η FTD διεξάγονται σκληρές διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, μία ομάδα χωρών ανθίσταται σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εκτιμώντας ότι αυτό θα εντείνει τη δυσπιστία των αγορών έναντι της ευρωζώνης.
«Στη φάση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ προκειμένου να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές», επισημαίνουν κύκλοι του Βερολίνου.
Αλλά ακόμη και εάν επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για το 2012 και 2013, δεν πρόκειται να κλείσει η τρύπα των δανειακών αναγκών της Ελλάδας.
Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κυρίως αυτών που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έσπευσε να αποκλείσει πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ιδέες.

ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχουν σε ένα νέο «κούρεμα»

Ωστόσο, και ο κ. Ντράγκι γνωρίζει ότι εάν οι χώρες της ευρωζώνης καλύψουν με νέα δάνεια τη «χρηματοδοτική τρύπα» της Ελλάδας, το συνολικό χρέος της χώρας δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί μέχρι το 2020 στο 120,5% που είναι ο στόχος.

Το ΔΝΤ φέρεται να ασκεί εδώ και πολλούς μήνες πιέσεις στην κατεύθυνση ενός νέου «κουρέματος» του «επίσημου» χρέους της Αθήνας», δηλαδή των ομολόγων που έχουν στα συρτάρια τους τα κράτη της ευρωζώνης και οι κεντρικές τράπεζες και τα οποία αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του συνολικού χρέους των 330 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ούτε το ΔΝΤ αλλά ούτε η ΕΚΤ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Το μεν ΔΝΤ θέλει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντα παίρνει τα χρήματά του πίσω, η δε ΕΚΤ αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη επικαλούμενη το γεγονός ότι ενδεχόμενο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει θα ισοδυναμούσε με «απευθείας χρηματοδότηση κρατών».
Έτσι, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν τα κράτη της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει η FTD η μερική διαγραφή του ελληνικού χρέους από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης δεν αφορά τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης EFSF, αλλά είναι υπόθεση διακρατικών συμφωνιών.
Υπό την έννοια αυτή «ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους από το πρώτο πακέτο, θεωρητικά δεν απαιτεί ούτε την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Ωστόσο, ακόμη και εάν αυτό ισχύει για το Βερολίνο δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η μερική διαγραφή του ελληνικού επίσημου χρέους θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό πολλών χωρών της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποστηρίζει πως »συμφωνία πριν την ευρωπαϊκή Σύνοδο για οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα θα μειώσει τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη ή χρεοστασίου.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της Fitch η Ελλάδα ζητά επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου για την υλοποίηση του προγράμματος.
»Μία συμφωνία ή οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τη Σύνοδο του Οκτωβρίου θα μειώσει το ρίσκο ελληνικής εξόδου ή δεύτερου χρεοστασίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM