Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ποιά είναι τα τρία αγκάθια της τρόικας για να πάρουμε την 4η δόση

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, είχε το απόγευμα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου θεωρείται δεδομένη.
 
Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι οι επικεφαλής της τρόικας πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα ή στα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησής τους, ενώ δεν ανησυχούν ιδιαίτερα και για το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζητούμενο, πάντως, για αυτούς, είναι να μην χαθεί η δυναμική στις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αβεβαιότητες, κατά την τρόικα, εντοπίζονται στις δαπάνες του ευρύτερου τομέα της Κεντρικής Κυβέρνησης (ζήτησαν να σφίξουμε το σύστημα σε φορείς που δεν δίνουν στοιχεία, ανέφεραν οι παράγοντες του υπουργείου), η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων (θέλουμε και εμείς να δούμε ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνουν οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ).

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι “δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ”. Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν να δουν πώς θα εφαρμοσθούν αυτές και εάν θα χρειασθούν επιπλέον αλλαγές, ενώ, παράλληλα, αναμένουν τις αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2012- 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12,77 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), το οποίο πρέπει να νομοθετηθεί έως τον Μάιο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα υπάρξει ένας διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και οικονομολόγους, πολιτικά κόμματα για τις στοχευμένες δράσεις που θα απαιτηθούν σε δαπάνες και ανάπτυξη, που θα εξειδικευθούν για κάθε υπουργείο.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι στόχος είναι να υπάρξει το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα στην ελληνική οικονομία της τάξεως του 5% του ΑΕΠ, ενώ το θέμα πλέον δεν είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πού πρέπει να υπάρξει στόχευση για να αρχίσει να μειώνεται το δημόσιο χρέος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε