Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιοι ”άθλοι” περιμένουν τον Ολάντ

Ποιοι ”άθλοι” περιμένουν τον Ολάντ

Οι Financial Times εκτιμούν πως η πρώτη δοκιμασία για τον νικητή των γαλλικών εκλογών θα έρθει από τις αγορές και η δεύτερη από την επίσκεψη του στην Γερμανία για να συναντήσει την Μέρκελ.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Για τον François Hollande, η είσοδος στο Μέγαρο των Ηλυσίων αποτελεί τεράστιο προσωπικό θρίαμβο, λύτρωση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα μετά από 17 χρόνια απουσίας από την Προεδρία, και σημαντική πολιτική για την Γαλλία σε μια περίοδο σοβαρών οικονομικών προκλήσεων για την χώρα και την Ευρώπη.

Θα έχει λιγοστό χρόνο για να πανηγυρίσει την νίκη του επί του Nicolas Sarkozy. Ο ίδιος ο κ. Hollande έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει προεδρικός «μήνας τους μέλιτος».

Μια άμεση δοκιμασία θα έρθει με την αντίδραση των αγορών, που ανησυχούν για την μετάβαση της εξουσίας από έναν κεντροδεξιό απερχόμενο, ο οποίος υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων της νέας συμφωνίας δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ε.Ε. μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, σε έναν νέο κεντροαριστερό πρόεδρο, που έχει ανοιχτά αμφισβητήσει την ορθοδοξία της λιτότητας “Merkozy”.

Για τον κ. Hollande, που δήλωσε ότι ο πραγματικός του αντίπαλος ήταν ο χρηματοπιστωτικός κόσμος, θα είναι ζωτικής σημασίας να μην αρχίσουν οι αγορές να στοιχηματίζουν κατά της Γαλλίας, ανεβάζοντας το κόστος εξυπηρέτησης χρέους, που σήμερα κινείται στο 86% του ΑΕΠ και ανεβαίνει.

Είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει τις προεκλογικές του διαβεβαιώσεις, ότι η απαίτησή του για νέα μέτρα στην δημοσιονομική συμφωνία για να τονωθεί η ανάπτυξη, και οι υποσχέσεις του για δημιουργία θέσεων εργασίας στην χώρα, δεν θα προκαταβάλουν την δέσμευσή του να μειώσει το έλλειμμα στου 3% του ΑΕΠ του χρόνου και να το σβήσει ως το 2017. Αλλά θα πιεστεί να αποδείξει το πώς θα το καταφέρει, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.

Εν τω μεταξύ, ο σχηματισμός κυβέρνησης, η δύσκολη πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο, μια πιθανόν έντονη διπλή σύνοδος στις ΗΠΑ της G8 και του ΝΑΤΟ και οι καίριες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, θα βρεθούν ενώπιον του κ. Hollande μέσα στις 4 πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του.

Ο κ. Hollande καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει αποδοτικά υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες.

Μέσα στην εβδομάδα πρέπει να συγκεντρώσει την ομάδα του και να επιλέξει τον πρωθυπουργό που θα ηγηθεί της κυβέρνησής του. Στελέχη του έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να επιταχύνει την παράδοση της προεδρίας από την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 15-16 Μαΐου ώστε να ασχοληθεί με τα καίρια ζητήματα.

Εκτός του να καθησυχάσει τις αγορές, το πιο επείγον έργο του κ. Hollande είναι να επισκεφθεί την κα Merkel, η οποία υποστήριξε ανοιχτά τον κ. Sarkozy.

Ο κ. Hollande δεν θέλει να ταράξει την γαλλο-γερμανική συνεργασία που καθοδηγεί την ευρωζώνη, αλλά είναι αποφασισμένος να πιέσει την κα Merkel να κάνει παραχωρήσεις στις προτάσεις του για ανάπτυξη και, ακόμη πιο δύσκολο, για πιο ενεργό ρόλο της ΕΚΤ στην πάταξη της κρίσης.

Ο κ. Hollande θα κατευθυνθεί στην συνέχεια στις συνόδους G8 και ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ στις 19-20 του μηνός, όπου θα εξηγήσει στους εταίρους του την απόφαση να αποσυρθούν όλα τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως το τέλος του έτους, ένα χρόνο και πλέον νωρίτερα από το ισχύον χρονοδιάγραμμα της συμμαχίας.

Στην πατρίδα του, η προτεραιότητα του κ. Hollande θα είναι να κερδίσει αριστερή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου, ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να κυβερνήσει απρόσκοπτα. Γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα –έχει ήδη θέσει χρονοδιάγραμμα- ώστε να υλοποιήσει κάποιες κρίσιμες προεκλογικές υποσχέσεις ως τον Αύγουστο.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η μερική ανατροπή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων αύξησης του ελάχιστου ορίου ηλικίας στα 62 από τα 61 έτη, αυξήσεις φόρων και βήματα προς το ξεχώρισμα της λιανικής τραπεζικής από τις «κερδοσκοπικές» επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Αυτά είναι είδη μέτρων τα οποία θα ταράξουν τις αγορές. Αλλά ο κ. Hollande έχει επίσης υποσχεθεί να παγώσει τις δημόσιες δαπάνες, εν αναμονή του πορίσματος ανεξάρτητης έκθεσης για τον προϋπολογισμό, που θα καθορίσει εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για έλλειμμα 4,4%. Είναι το είδος της ισορροπίας που θα πρέπει να δείξει γρήγορα ότι μπορεί να κρατήσει”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε