Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα πακέτα στήριξης – Οργή κατά Γερμανών

Πόλεμος στην Ευρώπη για τα πακέτα στήριξης – Οργή κατά Γερμανών

Πίσω από το… λάθος του επικεφαλής του Eurogroup πολλοί βλέπουν σχέδιο της Γερμανίας και των “δορυφόρων” της να τιναχθεί στον αέρα ο μηχανισμός στήριξης, ο γνωστός ESM που λειτουργεί για την απευθείας διάσωση τραπεζών. Ουσιαστικά η Κύπρος και η συμπεριφορά Γερμανών και ΔΝΤ έδειξαν ότι ο υπόγειος ως τώρα πόλεμος πλέον βγαίνει στο προσκήνιο.

Πλέον μπήκε ανοιχτά στη συζήτηση η συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών. Πλέον κανείς δεν θεωρεί διασφαλισμένες τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Πλέον όλοι βλέπουν στην Ευρώπη προσπάθεια της Γερμανίας να αρθεί η δέσμευση για διάσωση μέσω ESM που κοστίζει στον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υπενθύμισαν ότι η διασφάλιση των καταθέσεων είναι ο κανόνας της Ευρώπης και πως η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση.

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να ακούγονται ως ευχολόγια, δείχνουν ωστόσο το δεύτερο μέτωπο, απέναντι σε εκείνο που σχηματίζει σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια η Γερμανία και χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία κλπ που υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα του νότου της Ευρώπης όποια και αν είναι αυτά δεν μπορεί να τα πληρώνει ο βορράς.

Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Στο πλευρό του επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκαν τόσο ο Επίτροπος Μπαρνιέ, όσο και ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γ. Κατάινεν.

Όλες οι πλευρές λένε ότι διασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, όμως από ‘κει και πάνω όλα είναι ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:
Ετοιμάζουν νόμο για να “βάζουν χέρι” στις καταθέσεις σε όλη την ευρωζώνη!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε