Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πολύ θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Μέρκελ

Πολύ θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Μέρκελ

Πολύ χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Financial Times :”Δεν ήρθε και δεν έφυγε με άδεια χέρια η Μέρκελ”.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

Σε κάποιο στιγμιότυπο της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, η τηλεοπτική κάλυψη έδειχνε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Γερμανίας να μιλούν με πολύ εκφραστικότητα, περπατώντας τον δενδροφυτεμένο δρόμο προς την προεδρική κατοικία, χωρίς ούτε έναν σωματοφύλακα στο πλάνο.

Η αντίθεση με τις εικόνες αστυνομικών δυνάμεων να πετούν δακρυγόνα εναντίον έξαλλων διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο, λίγα τετράγωνα παραπάνω, δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη.

Ωστόσο οι διαδηλώσεις έμοιαζαν ήρεμες σε σύγκριση με προηγούμενες μάχες ανάμεσα σε οπλισμένους αστυνομικούς και διαδηλωτές με μολότοφ.

Το «στοίχημα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου –ενώ ένα ακόμη αμφιλεγόμενο πρόγραμμα λιτότητας παραμένει υπό συζήτηση με τους διεθνείς πιστωτές- απέδωσε, σύμφωνα με την άποψη των εγχώριων αναλυτών, αναθερμαίνοντας ακόμη και τις ελπίδες ότι οι Γερμανοί επενδυτές θα αρχίσουν να κοιτάζουν πιο ευνοϊκά την Ελλάδα.

«Ο συνολικός απολογισμός είναι πολύ θετικός», σχολίασε ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του αθηναϊκού think-tank ΕΛΙΑΜΕΠ.

Οι φόβοι ότι η κα Μέρκελ θα σχολιάσει δημοσίως τις ελληνικές αποτυχίες στο παρελθον ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων κατά των διασώσεων, αποδείχθηκαν ασταθείς.

«Φρόντισε να μην ακουστεί σαν δάσκαλος που μαλώνει τον άτακτο μαθητή… κι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», δήλωσε αναλυτής που δεν θέλει να αποκαλυφθεί.

Αν και η κα Μέρκελ , επιδεικνύοντας την χαρακτηριστική της επιφύλαξη, δεν δήλωσε τίποτα σχετικά με το ότι είναι ασφαλής η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η παρουσία της στην Αθήνα ενθάρρυνε πολύ τον κ. Σαμαρά και το οικονομικό του επιτελείο, καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν περικοπές 9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό 2013 και να λάβουν την καθυστερημένη δόση των 31 δισ. ευρώ.

Η επίσκεψη βελτίωσε την αξιοπιστία μας… Κατέρριψε την αίσθηση της διεθνούς απομόνωσης που νοιώθαμε, που οφείλεται εν μέρει στα δικά μας λάθη, είπε ο κ. Σαμαράς.

Η κα Μέρκελ, δίπλα στον κ. Σαμαρά, είπε ότι θα ήθελε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, περιγράφοντας τις δύο χώρες ως «εταίρους και φίλους». Παραδέχτηκε πολλές φορές πόσο σκληρη είναι η λιτότητα για πολλούς Έλληνες, αλλά προέτρεψε την χώρα να παραμείνει σε τροχιά.

«Ήρθα γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σκληρή για τους ανθρώπους της, ότι πολύ κόσμος υποφέρει και ότι οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και γι’αυτό θέλω να πω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο κομμάτι αυτού του δρόμου», είπε. «Έχουν γίνει πολλά αλλά απομένουν να γίνει κάποια πράγματα ακόμη».

Πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικα, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση του δανείου προς την Αθήνα, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. «Θα πάρουμε το πόρισμα τις τρόικα όταν είναι έτοιμο. Πρέπει και εδώ να προηγηθεί η σχολαστική μελέτη πριν την ταχυτητα».

Από την πλευρά της κας Μέρκελ, το συμβολικό ημερήσιο ταξιδι της στην Ελλάδα είχε πολύ απτά πολιτικά πλεονεκτήματα, έναν χρόνο πριν τις γενικές εκλογές, κατά τις οποίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσει επιθέσεις από την αριστερά για την έλλειψη ηγεσίας και την εμπάθεια στην Ευρώπη, καθώς και την μουρμούρα της δεξιάς ότι η Γερμανία πληρώνει ακριβά την διάσωση του ευρώ.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι για την επίσκεψη χρειάστηκε φυσικό κουράγιο, δεδομένης της γερμανικής νευρικότητας για κάθε ένδειξη αταξίας στους δρόμους.

Της έδωσε όμως την δυνατότητα να επιδώσει ένα σκληρό αλλά σπλαχνικό μήνυμα ότι, αν και είναι απολύτως απαραίτητες η λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία ως έθνος δεν είναι τυφλή στις δυσκολίες που περνούν πολλοί Έλληνες.

«Αν δεν ήταν η Ελλάδα τόσο μικρή και εντέλει άσχετη με την μεγάλη παχιά ΕΕ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τολμάει να μπει στο στόμα του λύκου», σχολίασε θετικά ο Thomas Schmid της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt.

Θέλει όμως «να δείξει … ότι η καρδιά της ματώνει όταν σκέφτεται την Ελλάδα. Θέλει να αποδείξει ότι καταλαβαίνει τον πόνο που καλούνται να αντέξουν οι Έλληνες».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε