Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πορτογαλία: Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017

Πορτογαλία: Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, διατηρώντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ μια δεκαετία χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και στις επενδύσεις, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η ανάπτυξη επανήλθε ισχυρά φέτος μετά την κρίση χρέους στην Πορτογαλία την περίοδο 2011-2014, επιτρέποντας στην οικονομία να επεκταθεί με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι η ευρωζώνη ως σύνολο έπειτα από χρόνια υστέρησης.

«Αυτά τα στοιχεία είναι ένα θετικό σήμα για τη βιωσιμότητα και την εξισορρόπηση της πορτογαλικής οικονομίας η οποία αναπτύσσεται για 15 συνεχή τρίμηνα και κατά μέσο όρο με ρυθμό μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο.

Η ανάκαμψη οδήγησε σε ισχυρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος και τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών που έφθασε στα ισχυρότερα επίπεδα από το 1997. Συνέβαλε επίσης η αύξηση του τουρισμού.

«Η θετική συμβολή της εγχώριας ζήτησης παρέμεινε ισχυρή, πιο έντονη απ΄ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της επιτάχυνσης των επενδύσεων», ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής κατά την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ο Φελίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρίας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros, δήλωσε πως τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου δείχνουν ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% φέτος.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση προέβλεπε επίσημα ανάπτυξη 1,8% το 2017, έπειτα από ανάπτυξη 1,4% πέρυσι. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος.

Ωστόσο η μεγέθυνση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε στο 0,2% από 1% στο πρώτο τρίμηνο ανέφερε το ινστιτούτο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν επίσης πως οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 9,7% τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου σε σχέση με πέρυσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις