Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο

Πώς επηρεάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο

Σημαντικές απώλειες για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν οι χρηματοοικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

 Ήδη, όπως σημειώνει ο ΠΣΕ, από το 2012 έχουν καταγραφεί σημαντικές πιέσεις στον υπ’ αριθμόν 4 καλύτερη αγορά του κόσμου για τα ελληνικά προϊόντα, με την αξία των εξαγωγών να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από το 1 δισ. ευρώ, μετά το 2007, ύστερα από μείωση της τάξης του 5,7%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του 2012 έχει οδηγήσει σε απώλεια όλης της ανόδου των εξαγωγών για την περίοδο 2007- 2011, ενώ πλέον έχει υποχωρήσει σημαντικά και το μερίδιο της Κύπρου, σε ό,τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες της νέας διεύρυνσης (νέα μέλη της ΕΕ), στο 56,2%.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι εξελίξεις στην Κύπρο δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία στους Έλληνες εξαγωγείς. Ήδη από τις ελληνικές εξαγωγές «λείπουν» 60 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εξαγωγών το 2012 και κάθε μείωση της αγοραστικής δύναμης των Κύπριων καταναλωτών το 2013, θα προκαλέσει νέες πιέσεις.

Παράλληλα, άμεσα θα πρέπει να εξευρεθεί και αποτελεσματική λύση και στο θέμα των θυγατρικών των κυπριακών Τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και μέσω των οποίων διενεργείται μεγάλο μέρος συναλλαγών που αφορά το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κύπρου, προκειμένου να μην υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους συναλλασσόμενους και ειδικά τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις των δύο χωρών. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν «κουρέματα» προοπτικών ανάκαμψης στις οικονομίες και των δύο χωρών, με μακροπρόθεσμες συνέπειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Ρωσία: Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες της Κύπρου

Γιατί η Κύπρος πρέπει να πει όχι στην Γερμανία

Τι θα σημάνει το όχι της Κύπρου – Μαύρα σενάρια!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε