Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πως μια τράπεζα μπορεί να “σώσει” την Ελλάδα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μπορεί να μην έχετε ακούσει (μέχρι χθες) ποτέ το όνομά της, μπορεί να μην σκεφτήκατε ποτέ να καταθέσετε σε αυτή έστω ένα “σεντ”, όμως πλέον και η τράπεζα Dexia μπήκε στη ζωή μας.

Για την ακρίβεια είχε μπει χρόνια πριν όταν άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Η τράπεζα αυτή γαλλο-βελγικων συμφερόντων ουσιαστικά κατέρρευσε.

Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή της αξία είναι 2,5 δισ. ευρώ και πριν πείτε πως είναι ίσως πολλά, καλό είναι να δείτε πόσο έχει “εκτεθεί” σε ελληνικά ομόλογα. 3,8 δισ. ευρώ έχει σε ελληνικά ομόλογα η τράπεζα και ο πιστωτικός της κίνδυνος ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή εκτεθειμένη όσο και οι ελληνικές.

Με λίγα λόγια αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του ελληνικού χρέους άρχισε να χτυπάει τον “πυρήνα” του κεντροευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Κάπως έτσι σήμανε (με ακόμη μεγαλύτερη ένταση) ο συναγερμός στις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες που είναι ήδη εκτεθειμένες, όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όμως, στο ελληνικό χρέος.

Η κρίση, λένε τώρα ότι από την περιφέρεια της ευρωζώνης κινείται προς… τα μέσα.

Μια άμεση αντίδραση ήταν από τον επικεφαλής της Deutsche Bank. Ο Γιόζεφ Ακερμαν, έστειλε χθες μήνυμα ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η έκθεση της τράπεζας σε πιστωτικό κίνδυνο είναι πολύ μικρή, όμως η αντίδραση αυτή δεν είναι τυχαία.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφκαγν Σόιμπλε είπε πως πρέπει να ακολουθηθεί ένα σχέδιο στήριξης παρόμοιο με αυτό του 2008 για τη στήριξη των τραπεζών.

Ωστόσο ο κ. Σόιμπλε είπε και κάτι ακόμη, πως στο επόμενο eurogroup θα εξεταστεί και η πιθανότητα μεγαλύτερου “κουρέματος” του ελληνικού, πλέον του 21% που έχει ήδη αποφασιστεί.

Tην ώρα που υπάρχουν σχέδια για “κούρεμα” το οποίο υποστηρίζουν επτά ευρωπαϊκές χώρες, το όποιο σχέδιο βρίσκει στον … τοίχο Γαλλίας και Ισπανίας κατ’ αρχήν που γνωρίζουν ότι ένα μεγαλύτερο κούρεμα θα προκαλέσει τριγμούς στις δικές τους τράπεζες.

Ταυτόχρονα και ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να υποστηρίζει ένα μεγαλύτερο “κούρεμα” ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας λέει πως “υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εξελίξεις στις αγορές μπορεί να κλιμακωθούν σε τραπεζική κρίση”

Δηλαδή … φαύλος κύκλος. Οι αποφάσεις όπως η αναμενόμενη αλλαγή στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση μόνο προς την κατεύθυνση του κουρέματος και άρα δεν μπορεί να είναι η χειρότερη από αυτές που συζητούνται από κάποιους.

Διαβάστε επίσης:

”Έλληνες θα σας σκοτώσουν.Τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε