Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πώς θα γίνει η επιμήκυνση του χρέους

Πώς θα γίνει η επιμήκυνση του χρέους

Σχέδιο έξι κινήσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των κρατών της Ευρωζώνης, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής μεταξύ άλλων, προβλέπεται μετακύλιση της αποπληρωμής ελληνικών ομολόγων και μείωση επιτοκίου του παλαιότερου δανείου.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών «το θέμα της επιμήκυνσης είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, αφού αν δεν πάρουμε παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή το πακέτο των σκληρών μέτρων θα ανέβει στα 20 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. Ευρώ».

Το «σχέδιο Στουρνάρα», για την κάλυψη των νέων κεφαλαιακών αναγκών της Ελλάδα προβλέπει, σύμφωνα με την εφημερίδα:

– Επιμήκυνση της αποπληρωμής μέρους των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και τα οποία λήγουν μέχρι το 2016.

– Απόδοση στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές την περίοδο της κρίσης.

– Μετακύλιση της αποπληρωμής του πρώτου δανείου από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

– Μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο στήριξης.

– Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας μέσω του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM) κατά το ισπανικό παράδειγμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ.

– Αύξηση του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου από την εσωτερική αγορά μέσων εντόκων γραμματίων, με ακύρωση του σχετικού όρου που υπάρχει στο Μνημόνιο.

Διαβάστε

Πέντε υπογραφές ζητά η τρόικα για να μας δώσει την επόμενη δόση

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε